Red Purple Black

Ένα βρετανικό πάρκο κατά του εθισμού στην τεχνολογία (video)

PDFΕκτύπωσηE-mail

Ευρώπη

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Δευτέρα, 11 Αύγουστος 2014 10:00

Φανταστείτε μια περιήγηση σε ένα πανέμορφο εθνικό πάρκο της Μ. Βρετανίας χωρίς αυτοκίνητο αλλά κυρίως, χωρίς το smartphone σας, ή άλλα gadget, που θα σας έδιναν τη δυνατότητα να αποτυπώσετε και να ποστάρετε το τοπίο στο instagram και το Facebook.   Αυτό το ουτοπικό, για πολλούς αλλά ιδανικό για άλλους, σενάριο, θέτει σε εφαρμογή το New Forest National Park στη Νότια Αγγλία, μέσω του προγράμματος Tech Creche, που προτρέπει τους επισκέπτες του να απολαύσουν το τοπίο χωρίς τη χρήση οποιουδήποτε gadget που θα τους αποσπάσει την προσοχή από τη φύση και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.   Τo πάρκο, διαθέτει ένα είδος "τεχνολογικού σταθμού", όπου οι επισκέπτες αφήνουν όλα τα gadgets τους, αλλά και τα κλειδιά του αυτοκινήτου, για να απολαύσουν απερίσπαστοι μια βόλτα με ανοιχτό διώροφο λεωφορείο στις καταπράσινες εκτάσεις του, ιππασία και άλλες

 

Κίνα: Πέρασε η αυστηρότερη νομοθεσία για το περιβάλλον εδώ και 25 χρόνια

PDFΕκτύπωσηE-mail

Ασία

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Σάββατο, 26 Απρίλιος 2014 12:00

Στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το διογκούμενο πρόβλημα της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα και του εδάφους, η Κίνα υιοθέτησε την αυστηρότερη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος εδώ και 25 χρόνια, η οποία προβλέπει την επιβολή μεγάλων ποινών σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που ρυπαίνουν.

Οι μεταρρυθμίσεις της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος, του 1989, υιοθετήθηκαν από νομοθετική επιτροπή και θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2015, όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua. Το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι πρακτικά δεν θέτουν όρια στα πρόστιμα και στις ποινές των ρυπαντών. Στο ισχύον πλαίσιο, τα πρόστιμα είναι τόσο χαμηλά που οι παραβάτες προτιμούν να τα πληρώνουν παρά να λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της

 

«Καμπανάκι» ΟΗΕ για τα αποθέματα νερού λόγω αυξημένης ενεργειακής ζήτησης

PDFΕκτύπωσηE-mail

Οργανισμοί

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Σάββατο, 22 Μάρτιος 2014 12:00

Η δίψα του πλανήτη για ενέργεια απειλεί τα αποθέματα νερού, προειδοποίησε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Σύμφωνα με νέα έκθεσή του, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να διαχειριστεί την κατανάλωση τόσο ενέργειας όσο και νερού, εάν θέλει να εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση σε ήδη περιορισμένους φυσικούς πόρους.

«Η ζήτηση για πόσιμο νερό και ενέργεια θα συνεχίσει να αυξάνεται μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Η αύξηση αυτή θα φέρει μεγάλες προκλήσεις και θα ασκήσει πίεση στους φυσικούς πόρους, σχεδόν σε όλες τις περιοχές», αναφέρει στην έκθεσή του ο οργανισμός χαρακτηρίζοντας νερό και ενέργεια «αλληλένδετους και αλληλοεξαρτώμενους» πόρους. «Η απόκτηση νερού απαιτεί ενέργεια και η παραγωγή

 

Εννέα κινεζικές πόλεις υποφέρουν από τη ρύπανση περισσότερο κι από το Πεκίνο

PDFΕκτύπωσηE-mail

Ασία

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Πέμπτη, 13 Μάρτιος 2014 00:00

Πριν από λίγες ημέρες, επίσημη κινεζική έκθεση αναγνώριζε ότι το πρόβλημα της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα είναι πλέον τόσο σοβαρό που η πόλη είναι «οριακά κατάλληλη» για να ζει κανείς. Σύμφωνα, ωστόσο, με μία νέα έκθεση, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα απ’ όσο πίστευαν μέχρι σήμερα οι αρχές και οι επιστήμονες. Μάλιστα 9 πόλεις αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα από το Πεκίνο.

Συγκεκριμένα, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της ανάλυσης του Greenpeace Energy Desk, οι κάτοικοι αυτών των πόλεων βίωσαν μέσα στο 2013 περισσότερες ημέρες με ακραία ατμοσφαιρική ρύπανση σε σχέση με τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Σινγκτάι, μια πόλη 7 εκατομμυρίων κατοίκων νοτιοδυτικά του Πεκίνου, όπου οι μέρες ακραίας ρύπανσης

 

Οι Σουηδοί, οι πιο καινοτόμοι των «28» της Ευρώπης

PDFΕκτύπωσηE-mail

Ευρώπη

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Δευτέρα, 10 Μάρτιος 2014 14:00

Κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις στην καινοτομία διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία όμως τονίζει ότι μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ οι διαφορές εξακολουθούν να είναι μεγάλες και να μειώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Μάλιστα, οι επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας έχουν επιδεινωθεί στο ένα πέμπτο περίπου των περιφερειών της ΕΕ.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τον πίνακα αποτελεσμάτων όσον αφορά την καινοτομία στην Ένωσης για το 2014 και του πίνακα αποτελεσμάτων όσον αφορά την περιφερειακή καινοτομία το 2014, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στους «28» η κατάταξη παραμένει σταθερή σε σχέση με το 2013, με τη Σουηδία να βρίσκεται στην κορυφή, ενώ ακολουθούν η Δανία, η Γερμανία και η

 

Το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο, ξεκίνησε τη λειτουργία

PDFΕκτύπωσηE-mail

Αμερική

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Τρίτη, 18 Φεβρουάριος 2014 00:00

Το όνομά του είναι Ivanpah Solar Electric Generating System, είναι το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο και, είναι πανέμορφο.

Ξεκίνησε την λειτουργία και σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας που το διαχειρίζεται και είναι συνιδιοκτησία της NRG Energy, της BrightSource Energy και της Google, σε πλήρη λειτουργία μπορεί να παράγει 392 ΜW ηλεκτρικής ενέργειας. 

173500 ζεύγη από ηλιοστάτες (καθρέφτες) η κλίση και η λειτουργία των οποίων ρυθμίζεται από λογισμικό, στρέφονται στην φορά του ήλιου ώστε να αντανακλούν την ηλιακή ενέργεια προς την κορυφή των τριών πύργων που έχουν ύψος περίπου

 

Φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ινδία θα προσφέρει την ισχύ 4 αντιδραστήρων

PDFΕκτύπωσηE-mail

Ασία

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Τετάρτη, 05 Φεβρουάριος 2014 12:00

Η Ινδία ενέκρινε σχέδιο για την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού σταθμού στον κόσμο, ο οποίος θα καταλαμβάνει έκταση 77 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα προσφέρει ονομαστική ισχύ 4 gigawatt, όσο τέσσερις μεγάλοι πυρηνικοί αντιδραστήρες.

Η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση στο βόρειο κρατίδιο του Ρατζαστάν,αναφέρει την Τρίτη το Nature.com, θα είναι πάνω από δέκα φορές μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα ηλιακής ενέργειας έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Την κατασκευή της γιγάντιας υποδομής θα αναλάβει κοινοπραξία έξι κρατικών εταιρειών, η οποία εκτιμά ότι θα χρειαστεί επτά χρόνια και περίπου 4,4 δισ. δολάρια για την ολοκλήρωση του έργου. Η προτεινόμενη τοποθεσία του ηλιακού πάρκου είναι η

 

ΗΠΑ: Βελτίωση απασχόλησης 20% στην ηλιακή ενέργεια

PDFΕκτύπωσηE-mail

Αμερική

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Δευτέρα, 03 Φεβρουάριος 2014 00:00

Οι αμερικανικές εταιρίες ηλιακής ενέργειας πρόσθεσαν 20% νέες θέσεις εργασίας στο 12μηνο τον Νοέμβριο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση εδώ και 4 χρόνια που διενεργείται η έρευνα.

Από την έρευνα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Solar Foundation των ΗΠΑ μεταξύ 15.000 εργοδοτών του τομέα ηλιακής ενέργειας, προκύπτει ότι προστέθηκαν 23.682 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο, ο οποίος πλέον απασχολεί περίπου 142.698 εργαζόμενους.

 

ΗΠΑ: Πρόστιμο 1 εκ. δολάρια σε όμιλο αιολικών για το θάνατο αετών

PDFΕκτύπωσηE-mail

Αμερική

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Δευτέρα, 25 Νοέμβριος 2013 10:00

Πρόστιμο ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων συμφώνησε να πληρώσει, στο πλαίσιο συμβιβασμού, μεγάλος αμερικανικός όμιλος αιολικής ενέργειας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το θάνατο 14 χρυσαετών, τα τελευταία τρία χρόνια, σε δύο αιολικά πάρκα, στο Γουαϊόμινγκ.

Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση εφαρμόζει το νόμο, ο οποίος προστατεύει τα πτηνά από τις ανεμογεννήτριες των αιολικών πάρκων. Εκτός από τους 14 χρυσαετούς, η Duke Energy Renewables ανέλαβε την ευθύνη για το θάνατο άλλων 149 πτηνών στα αιολικά της πάρκα. Τα χρήματα από το πρόστιμο θα διοχετευθούν σε υπηρεσίες για την προστασία της άγριας ζωής.

 

ΗΠΑ: Διχάζει η «ιστορική» καταστροφή έξι τόνων ελεφαντόδοντου

PDFΕκτύπωσηE-mail

Αμερική

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Τρίτη, 19 Νοέμβριος 2013 00:00

Στην καταστροφή 6 τόνων κατασχεθέντος ελεφαντόδοντου προχώρησαν, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι αμερικανικές αρχές, σε μια τεράστια προσπάθεια να πατάξουν το λαθρεμπόριο προϊόντων από άγρια ζώα. Η κίνηση ωστόσο έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια.

Η αμερικανική Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής είχε εντοπίσει και κατάσχει τους χαυλιόδοντες, ορισμένοι εκ των οποίων έφεραν περίτεχνα σχέδια, μέσα στα τελευταία 25 χρόνια, από τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή διεθνής απαγόρευση διακίνησης τέτοιων ειδών. Εργάτες τους συνέθλιψαν χρησιμοποιώντας ειδικό μηχάνημα θραύσης βράχων, στο Κολοράντο, μπροστά σε κάμερες τηλεοπτικών συνεργείων από ολόκληρο τον κόσμο.

Λίγες ώρες πριν από την καταστροφή τους, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε

 

Εγκαίνια για το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στην Ιαπωνία

PDFΕκτύπωσηE-mail

Ασία

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Τρίτη, 12 Νοέμβριος 2013 00:00

Την ώρα που οι Ιάπωνες αναζητούν λύσεις για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους στο μέλλον, στη σκιά της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα, η Kyocera ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στη χώρα, ισχύος 70MW.

Το πάρκο εκτείνεται σε μια περιοχή 1,27 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και αποτελείται από σχεδόν 300.000 πάνελ, ικανά να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες 22.000 νοικοκυριών.

Το ρεύμα θα πωλείται από τις διαχειρίστριες εταίρείες (Kyocera Solar Corporation και Kyodenko) στον τοπικό πάροχο Kyushu Electric Power Co. με βάση το ιαπωνικό πρόγραμμα feed-in tariff, το οποίο ουσιαστικά αναγκάζει τους παρόχους να αγοράζουν το 100% του ρεύματος που διαθέτουν από συγκεκριμένες μονάδες ΑΠΕ.

 

«Ηλεκτρική σκούπα» για την αιθαλομίχλη θα καθαρίσει την ατμόσφαιρα των πόλεων

PDFΕκτύπωσηE-mail

Ασία

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Κυριακή, 27 Οκτώβριος 2013 00:00

Ο Νταάν Ροοζεργκάρντ, γνωστός σχεδιαστής και δημιουργικός εφευρέτης από την Ολλανδία, σχεδίασε μια συσκευή, η οποία θα βοηθήσει στο να καθαριστεί η ατμόσφαιρα των μεγαλουπόλεων από την αιθαλομίχλη.

Για την εφεύρεσή του έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον οι αρχές του Πεκίνου, οι οποίες από καιρό ανησυχούν με το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής μόλυνσης : σύντομα σε πάρκα της πόλης θα γίνουν δοκιμές της νέας εναέριας «ηλεκτρικής σκούπας».

Βασικό στοιχείο της κατασκευής είναι το ορειχάλκινο καρούλια, το οποίο δημιουργεί ηλεκτροστατικό πεδίο που ελκύει τα βαριά στοιχεία της αιθαλομίχλης. Σύμφωνα με το σχεδιαστή, η συσκευή μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από τη επιφάνεια της γης.

Πηγή:http://greek.ruvr.ru

 
 

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL