Red Purple Black

Η τρύπα του όζοντος δείχνει σημάδια ανάκαμψης

PDFΕκτύπωσηE-mail

Νέα

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Σάββατο, 13 Σεπτέμβριος 2014 00:00

Η τρύπα του όζοντος συνεχίζει να δείχνει ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης και όχι μόνο έχει σταματήσει να μεγαλώνει, αλλά το στρώμα της πυκνώνει πλέον και πάλι. Καταγράφεται πλέον μια σαφής τάση αύξησης του όζοντος στη στρατόσφαιρα, σε ύψος περίπου 42 χιλιομέτρων, με μέσο ρυθμό πάνω από 3% ανά δεκαετία, ενώ και το συνολικό όζον σε όλη την ατμόσφαιρα φαίνεται να αυξάνει.

Όμως, αναμένεται να περάσουν τουλάχιστον δέκα ακόμη χρόνια, έως ότου αρχίσει να συρρικνώνεται πραγματικά η τρύπα πάνω από την Ανταρκτική, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έκθεση από 300 ερευνητές του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).
Το στρώμα του όζοντος προστατεύει τους ανθρώπους από την καρκινογόνο υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.
Πηγή:www.amna.gr
 

Οικολογική απειλή οι μικροσκοπικές πλαστικές ίνες στη θάλασσα

PDFΕκτύπωσηE-mail

Νέα

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Πέμπτη, 11 Σεπτέμβριος 2014 13:00

Οταν έπειτα από χρόνια ερευνών και ύστερα από την εξέταση εκατοντάδων δειγμάτων από παραλίες, θαλασσινό επιφανειακό νερό, πυθμένα, ψάρια αλλά και ασπόνδυλους οργανισμούς του Αιγαίου Πελάγους καταγράφεται η παρουσία μικροσκοπικών ινών πλαστικού σχεδόν στο σύνολο των δειγμάτων, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Το πλαστικό είναι παντού, και μάλιστα με την επικίνδυνη μορφή των πολύ μικρών ινών. Τις συστηματικές έρευνες διεξάγει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», το οποίο εδρεύει στο Πυθαγόρειο της Σάμου.

«Οταν ξεκινήσαμε το κυνήγι των ινών πλαστικού, συλλέξαμε δείγματα από παραλίες. Ανακαλύψαμε πως και στις 110, από τις οποίες εξετάσαμε δείγματα, υπήρχε σημαντική παρουσία μικροσκοπικών τμημάτων πλαστικού. Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά,

 

"Μπλόκο" του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην πώληση του Ελληνικού

PDFΕκτύπωσηE-mail

Πάρκο Ελληνικού

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Πέμπτη, 11 Σεπτέμβριος 2014 12:00

«Μπλόκο» στην πώληση του Ελληνικού βάζει το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο για τεχνικούς λόγους, δεν δίνει το «οκ» για την υπογραφή της σύμβασης. Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε αίτηση ανάκλησης της παραπάνω απόφασης, ενώ οι υπεύθυνοι εμφανίζονται αισιόδοξοι, δεδομένου ότι, όπως λένε, μια τέτοια εξέλιξη κάθε άλλο παρά ασυνήθιστη είναι.

Το δεδομένο πάντως είναι ότι εξαιτίας του «μπλόκου» θα υπάρξουν περεταίρω καθυστερήσεις ως προς την υλοποίηση του έργου, σε μια έκταση που υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό Δημόσιο ξεπούλησε σκανδαλωδώς στον όμιλο Λάτση και συγκεκριμένα στην εταιρία Lamda Development.
Το Ελληνικό, το μεγαλύτερο «φιλέτο» της Ευρώπης, την παραχώρηση του οποίου

 

Νέες προσφυγές στο ΣτΕ για την υπεράσπιση του Ελληνικού

PDFΕκτύπωσηE-mail

Πάρκο Ελληνικού

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Παρασκευή, 13 Ιούνιος 2014 09:00

Την απόφασή τους να προσφύγουν εκ νέου στο ΣτΕ κατά του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων, αλλά και οποιασδήποτε άλλης πράξης, ώστε να μην εκποιηθεί το Ελληνικό, όπως και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προαναγγέλλουν η Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της Παραλίας Σαρωνικού και η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.

Με κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν ότι το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές τους κατά της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με την οποία παραχωρείται στο ΤΑΙΠΕΔ το 100% του δικαιώματος της επιφανείας (εμπράγματου δικαιώματος που προσφέρει στον δικαιούχο, για ολόκληρη τη

 

ΠΑΚΟΕ:Οι καθαρές παραλίες στην Αττική για το 2014

PDFΕκτύπωσηE-mail

Νέα

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Παρασκευή, 13 Ιούνιος 2014 08:00

ΙΟΥΝΙΟΣ 2014

H Ελλάδα κάποτε , όχι πολλές δεκαετίες πριν, διακρινόταν για τις πεντακάθαρες θάλασσες της. Ακόμη και η Αττική, με όλη την ανθρώπινη επιβάρυνση, διέθετε μερικές εντελώς αμόλυντες παραλίες και θαλάσσιες περιοχές. Από τότε, πολύ νερό – ή μάλλον… μόλυνση – έχει κυλήσει στο αυλάκι και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί έχουν καταστήσει τις περισσότερες από τις παραλίες ελάχιστα, η και καθόλου κατάλληλες για κολύμβηση. Mε το σημερινό αφιέρωμα στις θάλασσες και στην κολύμβηση, το ΠAKOE επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό και τους κατοίκους της Αττικής, ώστε να γνωρίζουν με ποιον τρόπο η θάλασσα μολύνεται, τι μπορούμε να κάνουμε όλοι για να βοηθήσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον να ανακάμπτει ευκολότερα από τις ρυπογόνες δραστηριότητες που το επιβαρύνουν υπέρμετρα και, ιδιαιτέρως σημαντικό αυτό, ποιες από τις παραλίες της Αττικής

 

Τέλος στην ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές

PDFΕκτύπωσηE-mail

Νέα

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Κυριακή, 11 Μάιος 2014 00:00

Τι μπορεί να συμβεί όταν η πολιτική ιδιωτικοποιείται και την εξουσία αναλαμβάνουν οι αγορές; Όλα αυτά που ζούμε και τελειωμό δεν έχουν. Φυσικοί πόροι και κοινωνικά αγαθά μετατρέπονται σε εμπορεύσιμα προϊόντα και οι άνθρωποι σε μέσο για να εξυπηρετήσουν οικονομικά μεγέθη και αριθμούς.

Το νομοσχέδιο που ετοίμασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για την «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλών και παραλίας» είναι ακριβώς κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι ελάχιστοι περιορισμοί που υπήρχαν για να διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των

 

Στο μικροσκόπιο ο πλάτανος του Ιπποκράτη

PDFΕκτύπωσηE-mail

Νέα

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Σάββατο, 10 Μάιος 2014 00:00

Τη χορήγηση άδειας ερευνών για τη μελέτη και διάσωση του Πλατάνου του Ιπποκράτη στην Κω, ενέκρινε, την περασμένη Τρίτη το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).  Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφο (Αριθμ. Πρωτ.: 109951/1281) της Διεύθυνσης Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας του υπουργείου, θα επιτραπεί η  συλλογή δειγμάτων φύλλων, φλοιού, ρίζας και χώματος από ειδικούς Ιάπωνες επιστήμονες, οι οποίοι θα αναζητήσουν τρόπους προκειμένου να μπορέσει αυτό το μνημείο της φύσης να συντηρηθεί και να αντέξει στον χρόνο.
Στην ερευνητική ομάδα θα συμμετέχουν  το μέλος της Ελληνοϊαπωνικής Ένωσης κ.  Tetsuya Okada, ο μυκητολόγος κ. Seiji Ogawa και ο εντομολόγος κ. Junji Miyajima. Στις διαδικασίες συλλογής θα παρευρίσκεται και υπάλληλος της Διεύθυνσης
 

Γαλάζια σημαία έλαβαν 408 ελληνικές ακτές

PDFΕκτύπωσηE-mail

Νέα

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Πέμπτη, 08 Μάιος 2014 08:00

Καλά τα νέα για τις ελληνικές θάλασσες. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, το 94% είναι εξαιρετικής ποιότητας, ενώ το 99,8% κατάλληλο για κολύμβηση. Επίσης, 408 ακτές και 10 μαρίνες έλαβαν τη «Γαλάζια Σημαία», η οποία πιστοποιεί και την ύπαρξη επαρκών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης των λουομένων.

Η αξιολόγηση της ποιότητας υδάτων κολύμβησης είναι υποχρέωση της χώρας έναντι της κοινοτικής νομοθεσίας και πραγματοποιείται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος. Για την αξιολόγηση έγιναν δειγματοληψίες σε 2.150 σημεία το 2013: σύμφωνα με την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, 2.016 σημεία (93,8%) ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας», 111 σημεία (5,2%) χαρακτηρίζονται «καλής ποιότητας», 18 σημεία (0,8%) χαρακτηρίζονται «επαρκούς ποιότητας» και μόνο 5 σημεία (0,2%) «ανεπαρκούς ποιότητας».

 

Εντονες αντιδράσεις κατά του ν/σ για αιγιαλό

PDFΕκτύπωσηE-mail

Νέα

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Δευτέρα, 05 Μάιος 2014 22:10

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις ενάντια στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό και την παραλία, η διαβούλευση για το οποίο ολοκληρώθηκε χθες. Περιβαλλοντικές οργανώσεις σημειώνουν ότι οι συντάκτες του νομοσχεδίου έχουν αγνοήσει την περιβαλλοντική διάσταση της παράκτιας ζώνης, ενώ μεμονωμένοι πολίτες υπερασπίζονται την προστασία της ως κοινόχρηστο αγαθό και πόρο για τις επόμενες γενεές. Χαρακτηριστικό είναι ότι ομάδα που δημιουργήθηκε στο Facebook με στόχο την απόσυρση του νομοσχεδίου συγκέντρωσε μόλις μέσα σε τρεις ημέρες περισσότερα από 4.000 μέλη. Ενώ ήδη μία βουλευτής της κυβέρνησης δήλωσε χθες δημόσια ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το «τέρας».

Το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση τη

 

Παράδεισος για μικρούς και μεγάλους

PDFΕκτύπωσηE-mail

Νέα

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Σάββατο, 26 Απρίλιος 2014 00:00

Άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το Ολυμπιακό Πάρκο Queen Elizabeth στο Λονδίνο. Μόλις 18 μήνες μετά τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, το πάρκο ανοίγει για πρώτη φορά μετά την μεταμόρφωση του σε πολυκέντρο αναψυχής, άθλησης και διασκέδασης.

Το νότιο κομμάτι του πάρκου, σχεδιασμένο από το γραφείο James Corner Field Operations, περιλαμβάνει μια διαδρομή για περίπατο για την οποία φυτεύτηκαν 100 δέντρα και τοποθετήθηκε ένα μοναδικό στον κόσμο σύστημα φωτισμού. Ακόμη δημιουργήθηκε μια διαδραστική παιδική χαρά, γεμάτη δράση και περιπέτεια!

Επίσης, φτιάχτηκαν τέσσερα θεματικά μονοπάτια, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν τα βασικά σημεία των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, καθώς και να μάθουν

 

«Ώρα της Γης»: Σβήνουμε τα φώτα για μία ώρα το Σάββατο το βράδυ

PDFΕκτύπωσηE-mail

Δράσεις

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Παρασκευή, 28 Μάρτιος 2014 14:00

Περισσότερες από 157 χώρες και περιοχές θα λάβουν μέρος φέτος στην παγκόσμια εκστρατεία ενάντια στην κλιματική αλλαγή, η Ώρα της Γης, με κεντρικό μήνυμα «Χρησιμοποίησε την ενέργειά σου για να κάνεις την αλλαγή πραγματικότητα (Use your power to make change a reality)».

Το Σάββατο 29 Μαρτίου, οι πολίτες καλούνται να σβήσουν τα φώτα, για μία ώρα, από τις 8.30 έως τις 9.30 το βράδυ, προκειμένου να στείλουν μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος. Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν κάθε χρόνο μνημεία - σύμβολα σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια αλλά και σπίτια.

Η Ελλάδα συμμετέχει για έκτη συνεχόμενη χρονιά στη συγκεκριμένη εκστρατεία που ξεκίνησε το 2007 στην Αυστραλία με πρωτοβουλία του WWF.

 

Υποδεχόμαστε τα χελιδόνια… ετοιμάζουμε τις φωλιές τους!

PDFΕκτύπωσηE-mail

Δράσεις

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Παρασκευή, 21 Μάρτιος 2014 00:00

Για 20η συνεχόμενη χρονιά, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργανώνει τα «Χελιδονίσματα», προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να υποδεχθούν την Άνοιξη και τους προάγγελούς της, τα χελιδόνια, ετοιμάζοντάς τους μια φωλιά!

Σκοπός των «Χελιδονισμάτων» είναι τα παιδιά και οι γονείς τους, καθώς και κάθε επισκέπτης να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τον ερχομό των χελιδονιών, το μακρύ τους ταξίδι και να τα βοηθήσουν φτιάχνοντας για αυτά φωλιές από πηλό, τις οποίες αφού στεγνώσουν θα τις τοποθετήσουν στο σχολείο ή στο σπίτι τους, προσφέροντας έτοιμες κατοικίες!

Στους συμμετέχοντες θα δοθούν με τη βοήθεια εθελοντών αναλυτικές οδηγίες αναφορικά με την κατασκευή των φωλιών, αλλά και τα πρώτα υλικά όπως πηλός.

 
 

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL