Red Purple Black

Σπίτι για πρόσφυγες κατασκευασμένο από 100 παλέτες (video)

PDFΕκτύπωσηE-mail

Δόμηση

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Παρασκευή, 14 Μάρτιος 2014 00:00

Η εταιρία I-Beam μετατρέπει φτηνά και άχρηστα υλικά σε προσωρινές κατασκευές για αυτούς που έχουν χάσει το σπίτι τους

84% των προσφύγων του κόσμου θα μπορούσαν να βρουν στέγη ανακυκλώνοντας τις παλέτες που πετιούνται σε ένα χρόνο στις ΗΠΑ. Αυτό το στοιχείο έδωσε  την ιδέα στην εταιρία I-Beam με βάση το Μπρούκλιν να σχεδιάσει το Σπίτι Παλέτας, ένα καταφύγιο 23 τετραγωνικών μέτρων χαμηλού κόστους κατασκευασμένο από 100 παλέτες.

Περίπου 21 εκατομμύρια παλέτες πετιούνται σε χωματερές κάθε χρόνο στης ΗΠΑ. Αν επαναχρησιμοποιηθούν μπορούν να προσφέρουν καταφύγιο σε πάνω από 40000 πρόσφυγες. Επειδή  οι παλέτες είναι σχεδιασμένες για μεταφορά φορτίων μπορούν πρώτα να επιτελέσουν αυτή τη λειτουργία μεταφέροντας αγαθά όπως τροφή και φάρμακα. Στον προορισμό μια ομάδα 5 ατόμων χρειάζεται μια

 

Μία ακόμη ευκαιρία για την Αθήνα έχει χαθεί.

PDFΕκτύπωσηE-mail

Δόμηση

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Πέμπτη, 13 Φεβρουάριος 2014 16:00

Γιώργος Λιάλιος

Ήταν οι δύο μεγάλες αναπλάσεις, οι οποίες υπόσχονταν να φέρουν μέχρι το τέλος του 2015 κάτι ολότελα νέο στη ζωή στην πρωτεύουσα, πυροδοτώντας τη νέα αστική αισιοδοξία. Κοινό τους χαρακτηριστικό ότι με προτροπή της Πολιτείας, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρόνος και πόροι, όλες οι απαραίτητες μελέτες θα υλοποιούνταν με ευθύνη και χρηματοδότηση δύο σημαντικών ιδρυμάτων. Το πρώτο έργο, η ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου, ανακοινώθηκε χθες ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη δημοπράτηση, παραμένοντας έστω και με κάποια καθυστέρηση εντός χρονοδιαγράμματος. Το δεύτερο έργο, η ανάπλαση του Φαληρικού  Όρμου, δεν εντάχθηκε ποτέ σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και εγκαταλείφθηκε σιωπηρά, παρά την τεράστια επίδραση που εκτιμάται ότι θα είχε στο παραμελημένο παραλιακό μέτωπο της

 

Εγκρίθηκε η ανάπλαση της Πατησίων

PDFΕκτύπωσηE-mail

Δόμηση

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Πέμπτη, 13 Φεβρουάριος 2014 10:00

Το «πράσινο φως» άναψε το ΥΠΕΚΑ σήμερα για την ανάπλαση του άξονα Πανεπιστημίου- Πατησίων, την επέκταση του τραμ και τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αναμένεται να δώσουν νέα πνοή στο κέντρο της Αθήνας.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 78,5 εκατ. ευρώ μπαίνει στην τελική ευθεία προς την υλοποίησή του ύστερα από την υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Το προς υλοποίηση έργο αποτελείται από ένα σύνολο μικρότερων έργων τα οποία χωρίζονται σε δύο ενότητες, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν αντίστοιχα από το ΥΠΕΚΑ με 37.974.000 ευρώ –μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ)– και την Περιφέρεια Αττικής με 40.526.00 ευρώ –μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ Αττικής).

 

«Παγώνουν» την ανάπλαση του Φαληρικού

PDFΕκτύπωσηE-mail

Δόμηση

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Δευτέρα, 03 Φεβρουάριος 2014 00:00

Τη δυσαρέσκειά του για την εγκατάλειψη της υπόθεσης του Φαληρικού Ορμου εκφράζει μέσω της «Κ» το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Οπως επισημαίνει, η ανάπλαση προωθήθηκε ως «δίδυμο» έργο με το Κέντρο Πολιτισμού (νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και Λυρική Σκηνή) και προκειμένου να μη χαθεί χρόνος ζητήθηκε από το Ιδρυμα να καλύψει το κόστος των μελετών, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί εδώ και ένα έτος. Το έργο, όμως, όχι μόνο δεν έχει ακόμη δημοπρατηθεί ώστε να ξεκινήσει, αλλά υπάρχουν σκέψεις για «σαλαμοποίησή» του ελλείψει χρηματοδότησης, αν ποτέ υλοποιηθεί.
Η ανάπλαση του Φαληρικού Oρμου επαναπροωθήθηκε ήδη από το 2011 ως το πρώτο μεγάλο project για το «άνοιγμα» της πόλης προς τη θάλασσα: η δημιουργία μιας αθηναϊκής Ριβιέρας. Το σχέδιο είχε ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2015, ώστε να εγκαινιαστεί ταυτόχρονα με το γειτονικό Κέντρο Πολιτισμού Iδρυμα «Σταύρος

 

Reactivate Athens: 101 ιδέες

PDFΕκτύπωσηE-mail

Δόμηση

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Πέμπτη, 23 Ιανουάριος 2014 10:00

ΓΡΑΦΕΙ Η ΛΗΔΑ ΜΠΟΥΖΑΛΗ

Εκατόν μία έξυπνες και αποτελεσματικές ιδέες θα «επαν-ενεργοποιήσουν» την Αθήνα. Αυτός είναι ο στόχος του νέου προγράμματος «Reactivate Athens – 101 Ideas», το οποίο εξήγγειλε το Ίδρυμα Ωνάση στο πλαίσιο του «Rethink Athens».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ερευνητικού περιεχομένου υπό τη διεύθυνση του Urban-Think Tank, μιας βραβευμένης διεπιστημονικής ομάδας των καθηγητών Alfredo Brillembourg και Hubert Klumpner, της Σχολής Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας ΕΤΗ της Ζυρίχης. Το πρόγραμμα έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, ενώ ο οργανισμός ΣΤΑΣΥ ΑΕ παραχώρησε τον χώρο όπου στεγάζεται το Εργαστήρι, έδρα του Athens Think Tank και

 

Reactivate Athens /101 Ideas,

PDFΕκτύπωσηE-mail

Δόμηση

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Τετάρτη, 22 Ιανουάριος 2014 00:00

To Ίδρυμα Ωνάση σας προτρέπει να συμμετάσχετε στο ερευνητικό πρόγραμμα 

Reactivate Athens /101 Ideas, συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο που ακολουθεί, δίνοντας τη δική σας πρόταση για την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας.


Διαμορφώστε κι εσείς την Αθήνα του μέλλοντος
και καταθέστε άμεσα τη δική σας ιδέα στο παρακάτω link:    

http://www.reactivate-athens.com/your-ideas-gr/

 

Η Αναγέννηση του Εθνικού Κήπου

PDFΕκτύπωσηE-mail

Δόμηση

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Τρίτη, 19 Νοέμβριος 2013 12:00

Της Ιωάννας Φωτιάδη

Υπάρχει ένα ανήλιαγο και καταπράσινο σημείο στην πόλη μας απ’ όπου μπορούμε να αγναντεύουμε ξέγνοιαστα την Ακρόπολη. Δεν πρόκειται για κάποιο μυστικό «τιπ» που διαδίδεται από στόμα σε στόμα, αλλά για ένα ξεχασμένο σημείο του Εθνικού Κήπου, απ’ όπου πριν από 150 χρόνια η βασίλισσα Αμαλία αρεσκόταν να κοιτάζει τον Παρθενώνα. Αυτό σε λίγους μήνες θα είναι εφικτό για όλους, όπως εξήγησε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κορυφαίος Γάλλος αρχιτέκτονας τοπίου Louis Benech, ο οποίος μαζί με το ελληνικό γραφείο doxiadis + θα υλοποιήσει το πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο». Το εγχείρημα αποτελεί πρωτοβουλία του Οργανισμού ΝΕΟΝ, που το χρηματοδοτεί και το υλοποιεί σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.Στόχος είναι η ανάπλαση οκτώ σημείων του Κήπου και η υπαίθρια έκθεση έργων τέχνης σε όλη την έκτασή του. Το πρόγραμμα εκθέσεων θα περιλαμβάνει 15 με 20 έργα, εκ των

 

Ενεργειακά αυτόνομο σπίτι με θέα την Βασιλική Λευκάδας

PDFΕκτύπωσηE-mail

Δόμηση

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Δευτέρα, 16 Σεπτέμβριος 2013 12:00

Πρόκειται για νέο σπίτι 180μ², με αυτόνομο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ηλιακό σύστημα υποβοήθησης της θέρμανσης και του ζεστού νερού.
Το ετήσιο λειτουργικό του κόστος είναι ελάχιστο,
  • Ηλεκτρική ενέργεια δωρεάν χωρίς καμία χρέωση ΔΕΗ.
  • Θέρμανση τον χειμώνα με λίγα καυσόξυλα τα οποία υπάρχουν άφθονα στην περιοχή.
Ο Γερμανός ιδιοκτήτης και ο μηχανικός  ζήτησαν το σπίτι να είναι ενεργειακά αυτόνομο αλλά ταυτόχρονα να παρέχει όλες τις απαραίτητες ανέσεις. Επίσης έπρεπε οι ηλιακοί συλλέκτες να μην επηρεάζουν την αισθητική του σπιτιού.
Η ηλιακή θέρμανση γίνεται με συλλέκτες κενού που φορτίζουν το δοχείο αδρανείας με προτεραιότητα το ζεστό νερό, ενώ τον χειμώνα υποβοηθά και την θέρμανση στα καλοριφέρ. 
 

Φαληρικός Όρμος: Ένας παράδεισος για την Αθήνα

PDFΕκτύπωσηE-mail

Δόμηση

Συντάχθηκε απο τον/την www.tanea.gr Κυριακή, 30 Ιούνιος 2013 08:00

Η ανάπλαση του φαληρικού όρμου και ο σχεδιασμός του μητροπολιτικού πάρκου είναι έργο σημαντικό. Γιατί αποτελεί υπόδειγμα για τη νέα κατεύθυνση των αρχιτεκτονικών προγραμμάτων, το οποίο υπογραμμίζει όχι μόνο το έργο ενός υπερπροβεβλημένου αρχιτέκτονα όπως ο Ρέντζο Πιάνο.

Αλλά και τη συμμετοχή καταξιωμένων και νεότερων Ελλήνων αρχιτεκτόνων στη μελέτη του ενιαίου μάστερ πλαν - χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - για το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπλασης του φαληρικού όρμου.

Σε αυτό το έργο ανάπλασης, ο Ρέντσο Πιάνο και οι έλληνες αρχιτέκτονες  της Κοινοπραξίας Φάληρο 2014 συνεργάζονται ώστε η Αθήνα να ανακτήσει το θαλάσσιο μέτωπό της.

"Στο Φάληρο, το όραμα φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα. Αναπτυξιακά έργα διεθνούς εμβέλειας στους

 

Η Συγγρού θα γίνει ξανά αστική λεωφόρος

PDFΕκτύπωσηE-mail

Δόμηση

Συντάχθηκε απο τον/την www.kathimerini.gr Τετάρτη, 05 Ιούνιος 2013 00:00

Η κρίση της Αθήνας θρέφει μία παραγωγική κινητικότητα σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα. Προς το παρόν, βρισκόμαστε σε επίπεδο έρευνας.

Στην περίπτωση της Συγγρού, ενός βασικού αλλά ιδιότυπου οδικού άξονα με μεικτά χαρακτηριστικά αστικής λεωφόρου και κλειστού αυτοκινητόδρομου, βρισκόμαστε προς το τέλος μιας πυκνής, ερευνητικής περιόδου.

Σύντομα (στις 18 Ιουνίου) θα γίνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στο πλαίσιο ανοιχτής ημερίδας, η παρουσίαση των συμπερασμάτων της επιστημονικής ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με υπεύθυνο τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής Γιώργο Παρμενίδη και βασικούς συντελεστές τους καθηγητές ΕΜΠ Γιάννη Πολύζο και Παναγιώτη Τουρνικιώτη.

Χωρίς νόημα

 

Διαδραστικό σπίτι με τοίχους και πατώματα ως οθόνες αφής! (video)

PDFΕκτύπωσηE-mail

Δόμηση

Συντάχθηκε απο τον/την www.mpa.gr Σάββατο, 09 Μάρτιος 2013 08:00

Για τους εθισμένους στο διαδίκτυο, το φουτουριστικό σπίτι αποτελεί «παράδεισο», αφού οι τοίχοι, τα πατώματα και όλες οι επιφάνειες μετατρέπονται σε οθόνες αφής, επιτρέποντας στους κατοίκους να «μπαίνουν» στο Facebook κάθε ώρα και στιγμή και να κάνουν βιντεο-συνομιλίες με τους φίλους τους, οι οποίοι εμφανίζονται πλέον στο πραγματικό μέγεθος στους τοίχους- οθόνες.

Όλο το ψηφιακό σπίτι Openarch ελέγχεται από τους κατοίκους από οπουδήποτε (ακόμα και όταν είναι ξαπλωμένοι στο κρεβάτι!) είτε φωνητικά, είτε μέσω χειρονομιών, τις οποίες «καταλαβαίνουν» οι τοίχοι-οθόνες, τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα, καθώς και οι διάφορες συσκευές (φωτισμός, πλυντήρια, τηλεοράσεις, στερεοφωνικά κ.α.).

Μια σειρά από προβολείς και αισθητήρες, που έχουν ενσωματωθεί παντού, επιτρέπουν στις επιφάνειες
 

Ανάσα από το τσιμέντο με πάρκα... τσέπης

PDFΕκτύπωσηE-mail

Δόμηση

Συντάχθηκε απο τον/την www.kathimerini.gr Σάββατο, 08 Δεκέμβριος 2012 00:00

Της Τανιας Γεωργιοπουλου

Πόσα είναι τελικά 2,5 ή 3,7; Ο λόγος για τα στρέμματα πρασίνου ανά κάτοικο στην Αθήνα που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο... θεωρητικά. Στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει την έκταση που καταλαμβάνουν οι ελεύθεροι χώροι και δη τα πάρκα, οι πλατείες και τα άλση στην πόλη. Οι περισσότεροι ελεύθεροι χώροι καλύπτονται από τσιμέντο ή στην καλύτερη περίπτωση πλακόστρωση και διαθέτουν ελάχιστο πράσινο συνήθως για διακοσμητικούς λόγους.

Την ίδια στιγμή που σχεδιάζονται τεράστια «μητροπολιτικά» πάρκα τα οποία μένουν για δεκαετίες στα χαρτιά, εν δυνάμει πράσινοι χώροι είναι όλοι οι αδόμητοι χώροι στην πόλη ακόμα και αν πρόκειται για εκτάσεις μικρότερες τους ενός στρέμματος. Οικόπεδα που μένουν εγκαταλελειμμένα και γεμίζουν σκουπίδια, μικρές νησίδες ανάμεσα στα κτίρια, οι ακάλυπτοι χώροι των πολυκατοικιών, τα πεζοδρόμια και οι νησίδες των

 
 

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL