Red Purple Black

Στις πρώτες θέσεις διεθνώς ως προς τα φ/β η Ελλάδα

PDFΕκτύπωσηE-mail

Ηλιακή ενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Κυριακή, 11 Μάιος 2014 00:00

Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως προς τη συμβολή των φωτοβολταϊκών στη συνολική κατανάλωση ενέργειας βρέθηκε η Ελλάδα το 2013, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία του ΣΕΦ προκύπτει πως τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν το 6,7% της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Ελλάδα βρέθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας αγοράς ως προς τη νέα ετήσια εγκατεστημένη ισχύ, με 1.043 νέα μεγαβάτ φωτοβολταϊκών. Η κατά κεφαλή εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα είναι η πέμπτη υψηλότερη διεθνώς.

 

ΣΕΦ: Χωρίς ελπίδα και προοπτική η αγορά Φωτοβολταϊκών

PDFΕκτύπωσηE-mail

Ηλιακή ενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Παρασκευή, 20 Δεκέμβριος 2013 00:00

Ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει καταστροφική για την αγορά των φωτοβολταϊκών τη ρύθμιση με την οποία αναστέλλεται η αδειοδότηση νέων φωτοβολταϊκών εξέδωσε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΦ αναφέρει τα εξής:

Καταστροφική για την αγορά και το μέλλον χιλιάδων θέσεων εργασίας κρίνει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών την τροπολογία που κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ στο σχέδιο νόμου "Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις" με την οποία παρατείνεται για ένα ακόμη χρόνο η αναστολή αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών. Η παράταση αυτή, τρίτη στη σειρά από τον Αύγουστο του 2012, αφήνει την αγορά στο

 

Σε χειμερία νάρκη έχουν πέσει τα φωτοβολταϊκά

PDFΕκτύπωσηE-mail

Ηλιακή ενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Τετάρτη, 13 Νοέμβριος 2013 00:00

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο προστέθηκαν μόλις 1,37 μεγαβάτ (MW) νέας ισχύος από «πράσινη ενέργεια», τα οποία προήλθαν από φωτοβολταϊκά σε στέγες. Τόσο τα επίγεια φωτοβολταϊκά συστήματα (που αφορούν μεγαλύτερες εγκαταστάσεις), όσο και τα «αιολικά πάρκα» δεν πρόσθεσαν νέες μονάδες.

Βεβαίως, πάνω από τα ηλιακά πάνελ και τα άλλα συστήματα ανανεώσιμης ενέργειας πέφτει βαριά η σκιά του πολύ μεγάλου ελλείμματος στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), που ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ! Η κυβερνητική απάντηση στο έλλειμμα ήταν η δραστική μείωση των εγγυημένων τιμών, η επιβολή φορολογικών μέτρων και η αναστολή έκδοσης νέων αδειών για έργα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Την άρση της απαγόρευσης ζητεί ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) με

 

Με βιοκαύσιμα ζεσταίνονται μαθητές σε σχολεία της Πάτρας

PDFΕκτύπωσηE-mail

Βιοενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Κυριακή, 27 Οκτώβριος 2013 00:00

Βιοκαύσιμο θέρμανσης από χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια προμηθεύονται σχολεία της Πάτρας, για να γεμίσουν τους καυστήρες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δήμο Πατρέων βρίσκεται σε εξέλιξη η συλλογή χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων, τα οποία μετατρέπονται, ύστερα από επεξεργασία, σε βιοκαύσιμο, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που υλοποιούν η Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση και η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος.

Ήδη, έχει γίνει επεξεργασία 2.800 λίτρων μαγειρικών ελαίων που συλλέχθηκαν στα 23 σχολεία που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής και μετατροπής τηγανέλαιων σε βιοκαύσιμο. Η προαναφερόμενη ποσότητα επεστράφη, έπειτα από επεξεργασία στα ίδια σχολεία και τοποθετήθηκε στις δεξαμενές πετρελαίου θέρμανσης, όπου το βιοκαύσιμο αναμεμειγμένο με το πετρέλαιο θέρμανσης, μετατρέπεται σε καύσιμο θέρμανσης.

 

Σχεδόν 1 γιγαβάτ νέων φωτοβολταϊκών το 2013

PDFΕκτύπωσηE-mail

Ηλιακή ενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Δευτέρα, 16 Σεπτέμβριος 2013 00:00

Νέα ισχύς 977,5 MW από φωτοβολταϊκά προστέθηκε στο σύστημα κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2013, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).

Πλέον η συνολική εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών ως και τον Ιούλιο του 2013 έφτασε στα 2.513,8 MW.

Από την παραπάνω συνολική ισχύ, το μεγαλύτερο ποσοστό (36,5%) προέρχεται από συστήματα ισχύος 20-150 kW ενώ σημαντικό ποσοστό, το οποίο φτάνει το 14,5% καταλαμβάνουν τα φ/β στέγης.

Πιο αναλυτικά, τα 362,7 MW προέρχονται από φωτοβολταϊκά στις στέγες, τα 65 MW από συστήματα από 10 έως 20 kWp, 920,4 MW από συστήματα 20-150 kWp, 836 MW από συστήματα 150 kWp-2 MWp και, τέλος, 329,7 MW από συστήματα >2 MWp.

Δείτε εδώ τα στατιστικά στοιχεία του Σ.Ε.Φ για την αγορά φωτοβολταϊκών
 

Sharp: Η αποδοτικότερη ηλιακή κυψέλη

PDFΕκτύπωσηE-mail

Ηλιακή ενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την www.naftemporiki.gr Πέμπτη, 20 Ιούνιος 2013 00:00

Η Sharp ανακοίνωσε ότι ηλιακή κυψέλη που ανέπτυξαν επιστήμονες για λογαριασμό της επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη απόδοση μετατροπής φωτός σε ρεύματος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα – 44,4%.

Πέρυσι, ο ιαπωνικός όμιλος είχε ανακοινώσει την επίτευξη απόδοσης 43,5% χάρη σε ένα σύστημα με άξονα ένα συγκεντρωτικό φακό, ο οποίος στέλνει το ηλιακό φως απευθείας πάνω στις κυψέλες παράγοντας ηλεκτρικό ρεύμα. Οι ερευνητές κατόρθωσαν να αυξήσουν περαιτέρω το ποσοστό με μια ηλιακή κυψέλη τριπλής στρώσης, η οποία έχει μέγεθος μόλις 4x4 χιλιοστά.

Η εξέλιξη κατέστη εφικτή στο πλαίσιο του προγράμματος Έρευνας και Τεχνολογίας πάνω σε Καινοτόμες Ηλιακές Κυψέλες, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Νέας Ενέργειας και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Τεχνολογιών της Ιαπωνίας. Το ποσοστό αποδοτικότητας της νέας κυψέλης επιβεβαίωσε και το Ινστιτούτο Συστημάτων Ηλιακής Ενέργειας Φράουνχοφερ της Γερμανίας.

 

Στη Σκοτία το μεγαλύτερο «κυματικό πάρκο» του κόσμου

PDFΕκτύπωσηE-mail

Υδατική ενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την www.naftemporiki.gr Πέμπτη, 30 Μάιος 2013 00:00

Η κυβέρνηση της Σκοτίας έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή του μεγαλύτερου «κυματικού πάρκου» στον κόσμο, στο Λιούις, ανοιχτά των βορειοδυτικών ακτών της Βρετανίας, σε μια από τις θεωρούμενες ως καλύτερες τοποθεσίες στην Ευρώπη για την παραγωγή κυματικής ενέργειας.

Η εγκατάσταση 40 έως 50 συστημάτων Oyster 800, τα οποία τροφοδοτούνται από τα κύματα κοντά στις ακτές και τα μετατρέπουν σε καθαρή ενέργεια, θα αρχίσει μέσα στα επόμενα χρόνια. Μόλις ολοκληρωθεί, η μονάδα ισχύος 40 MW του ομίλου Aquamarine θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες σχεδόν 30.000 νοικοκυριών.

«Η εγκατάσταση θα αποφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος στην τοπική κοινότητα», δήλωσε ο Μάρτιν Μακάνταμ, διευθύνων σύμβουλος της Aquamarine, η οποία αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί δοκιμές του Oyster 800 σε μονάδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Θαλάσσιας Ενέργειας, διοχετεύοντας ήδη ενέργεια στο

 

Στα 105,6 GW η συνολική εγκατεστημένη ισχύ αιολικής ενέργειας στην Ε..Ε.

PDFΕκτύπωσηE-mail

Αιολική ενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Πέμπτη, 07 Μάρτιος 2013 00:00

Επιπλέον 11,6 GW αιολικής ενέργειας εγκαταστάθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012 ανεβάζοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ στα  105,6 GW.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της ετήσιας Στατιστικής από την Ευρωπαϊκή Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA)- εθνικός εκπρόσωπος της οποίας είναι η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) -τα 11,6 εγκατεστημένα GW του 2012 είναι συγκριτικά περισσότερα από τα 9,4 GW που εγκαταστάθηκαν το 2011 και αντικατοπτρίζουν τη δυναμική του κλάδου στην Ευρώπη.

 Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν 116,6 MW αιολικής ισχύος το 2012, μόλις το 1% της συνολικής ισχύος στην Ευρώπη των 27. Ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα παρουσιάζει την μεγαλύτερη –μετά την Σλοβενία και τη Σλοβακία- αρνητική απόκλιση από τους στόχους αιολικής ενέργειας όπως αυτοί περιέχονται στα εθνικά σχέδια δράσης. Η απόκλιση αυτή είναι -30,6%.

 

Πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα των πλωτών ανεμογεννητριών

PDFΕκτύπωσηE-mail

Αιολική ενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την www.skai.gr Σάββατο, 26 Ιανουάριος 2013 08:00

Frank Grotelüschen, Kώστας Συμεωνίδης
Η εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας στην ανοιχτή θάλασσα είναι δαπανηρή αλλά και τεχνικά δύσκολα υλοποιήσιμη. Στον σχεδιασμό πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες, ενώ για να περιοριστεί το κόστος, η εγκατάστασή τους γίνεται μόνον σε ρηχά νερά, βάθους έως 50 περίπου μέτρων.

Διαφορετική είναι η εικόνα στη νέα γενιά των ανεμογεννητριών: οι πλωτές εγκαταστάσεις βρίσκονται πάνω σε επιπλέουσες πλατφόρμες, στερεώνονται στο βυθό με χοντρά καλώδια και έτσι μπορούν να τοποθετηθούν σε νερά με βάθος ακόμη και αρκετών εκατοντάδων μέτρων, σε μεγάλη απόσταση δηλαδή από τη στεριά.

Η πρώτη ανεμογεννήτρια που επιπλέει στη θάλασσα εγκαινιάστηκε στα ανοιχτά των νορβηγικών ακτών, στη Βόρεια Θάλασσα. Ανήκει στην νορβηγική εταιρία Statoil Hydro και ονομάζεται Hywind. Πρόκειται ουσιαστικά
 

Πυρηνόξυλο και πέλετ μπορούν και να ζεστάνουν και να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια

PDFΕκτύπωσηE-mail

Βιομάζα

Συντάχθηκε απο τον/την www.kathimerini.gr Δευτέρα, 03 Δεκέμβριος 2012 00:00

Της Ιωαννας Φωτιαδη

Η άνοδος της τιμής της βενζίνης και η διεθνής στροφή σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας οδηγούν τους ερευνητές σε νέα μονοπάτια. Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκαν από το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) τα αποτελέσματα μελέτης σε 200 δείγματα στερεής βιομάζας. «Σύμφωνα με τις μετρήσεις μας, που διήρκεσαν δύο χρόνια, το πυρηνόξυλο και τα πέλετ ξύλου αναδείχθηκαν ως τα καλύτερα στερεά βιοκαύσιμα, που χρησιμοποιούμε για θέρμανση ή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας» αναφέρει  ο ερευνητής, κ. Παναγιώτης Γραμμέλης.

Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση των στερεών βιοκαυσίμων είναι πολλαπλά για το περιβάλλον και για την τσέπη μας. «Αποφεύγοντας τη χρήση πετρελαίου ή άλλων ορυκτών καυσίμων μειώνουμε σημαντικά τις εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα» επισημαίνει ο κ. Γραμμέλης, «παράλληλα εξοικονομούμε συνάλλαγμα και

 

Βιοκαύσιμα από φύκη διαθέσιμα για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια

PDFΕκτύπωσηE-mail

Βιοενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την www.naftemporiki.gr Σάββατο, 24 Νοέμβριος 2012 12:00

Οι οδηγοί στο Σαν Φρανσίσκο έγιναν, πριν από λίγες ημέρες, οι πρώτοι - στις Ηνωμένες Πολιτείες τουλάχιστον - οι οποίοι μπορούν να ανεφοδιάσουν το αυτοκίνητό τους με βιοντίζελ που παράγεται από φύκη.Στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος, το "Biodiesel B20" διατίθεται από σταθμούς καυσίμων σε τέσσερις τοποθεσίες, στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, με την εμπορική ονομασία "Soladiesel".

Είναι φτιαγμένο κατά 80% από πετρέλαιο και 20% από φύκη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε αυτοκίνητο κινείται με ντίζελ και, σύμφωνα με την εταιρία που το ανέπτυξε, παράγει λιγότερο νέφος και εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Στοιχίζει 4,25 δολάρια ανά γαλόνι, δηλαδή έχει περίπου την ίδια τιμή με το ντίζελ κίνησης. Θα πωλείται πιλοτικά για περίπου ένα μήνα και έπειτα, ανάλογα με την ανταπόκριση, θα ληφθεί απόφαση για συνέχιση ή διακοπή του προγράμματος.

«Σήμερα, σε αυτό το πρατήριο, βάζουμε τα θεμέλια για κάτι καινούριο», δήλωσε ο Ματ Χόρτον, διευθύνων

 

Νέο ερευνητικό έργο για μεγάλες παράκτιες ανεμογεννήτριες

PDFΕκτύπωσηE-mail

Αιολική ενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Κυριακή, 11 Νοέμβριος 2012 00:00

Ο σχεδιασμός πολύ μεγάλων υπεράκτιων ανεμογεννητριών, με στόχο τη μείωση του κόστους της παραγόμενης αιολικής ενέργειας, είναι το αντικείμενο του πενταετούς ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου Innwind.EU (Innovative Wind Conversion Systems (10-20MW) for Offshore Applications) που ξεκινά την 1η Νοεμβρίου 2012.

Το έργο χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ και ο συνολικός του προϋπολογισμός είναι 19,5 εκατ. ευρώ.Η ερευνητική κοινοπραξία αποτελείται από τους κορυφαίους βιομηχανικούς εταίρους και τα ευρωπαϊκά ερευνητικά ιδρύματα που είναι μέλη της EERA (European Energy Research Alliance).

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Συμμετέχουν συνολικά 27 φορείς από 9 ευρωπαϊκές χώρες και στο σύνολό της η

 
 

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL