Red Purple Black
Νέα

Η τρύπα του όζοντος δείχνει σημάδια ανάκαμψης

PDFΕκτύπωσηE-mail

Νέα

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Σάββατο, 13 Σεπτέμβριος 2014 00:00

Η τρύπα του όζοντος συνεχίζει να δείχνει ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης και όχι μόνο έχει σταματήσει να μεγαλώνει, αλλά το στρώμα της πυκνώνει πλέον και πάλι. Καταγράφεται πλέον μια σαφής τάση αύξησης του όζοντος στη στρατόσφαιρα, σε ύψος περίπου 42 χιλιομέτρων, με μέσο ρυθμό πάνω από 3% ανά δεκαετία, ενώ και το συνολικό όζον σε όλη την ατμόσφαιρα φαίνεται να αυξάνει.

Όμως, αναμένεται να περάσουν τουλάχιστον δέκα ακόμη χρόνια, έως ότου αρχίσει να συρρικνώνεται πραγματικά η τρύπα πάνω από την Ανταρκτική, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έκθεση από 300 ερευνητές του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).
Το στρώμα του όζοντος προστατεύει τους ανθρώπους από την καρκινογόνο υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.
Πηγή:www.amna.gr
 

Οικολογική απειλή οι μικροσκοπικές πλαστικές ίνες στη θάλασσα

PDFΕκτύπωσηE-mail

Νέα

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Πέμπτη, 11 Σεπτέμβριος 2014 13:00

Οταν έπειτα από χρόνια ερευνών και ύστερα από την εξέταση εκατοντάδων δειγμάτων από παραλίες, θαλασσινό επιφανειακό νερό, πυθμένα, ψάρια αλλά και ασπόνδυλους οργανισμούς του Αιγαίου Πελάγους καταγράφεται η παρουσία μικροσκοπικών ινών πλαστικού σχεδόν στο σύνολο των δειγμάτων, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Το πλαστικό είναι παντού, και μάλιστα με την επικίνδυνη μορφή των πολύ μικρών ινών. Τις συστηματικές έρευνες διεξάγει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», το οποίο εδρεύει στο Πυθαγόρειο της Σάμου.

«Οταν ξεκινήσαμε το κυνήγι των ινών πλαστικού, συλλέξαμε δείγματα από παραλίες. Ανακαλύψαμε πως και στις 110, από τις οποίες εξετάσαμε δείγματα, υπήρχε σημαντική παρουσία μικροσκοπικών τμημάτων πλαστικού. Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά,

 

ΠΑΚΟΕ:Οι καθαρές παραλίες στην Αττική για το 2014

PDFΕκτύπωσηE-mail

Νέα

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Παρασκευή, 13 Ιούνιος 2014 08:00

ΙΟΥΝΙΟΣ 2014

H Ελλάδα κάποτε , όχι πολλές δεκαετίες πριν, διακρινόταν για τις πεντακάθαρες θάλασσες της. Ακόμη και η Αττική, με όλη την ανθρώπινη επιβάρυνση, διέθετε μερικές εντελώς αμόλυντες παραλίες και θαλάσσιες περιοχές. Από τότε, πολύ νερό – ή μάλλον… μόλυνση – έχει κυλήσει στο αυλάκι και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί έχουν καταστήσει τις περισσότερες από τις παραλίες ελάχιστα, η και καθόλου κατάλληλες για κολύμβηση. Mε το σημερινό αφιέρωμα στις θάλασσες και στην κολύμβηση, το ΠAKOE επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό και τους κατοίκους της Αττικής, ώστε να γνωρίζουν με ποιον τρόπο η θάλασσα μολύνεται, τι μπορούμε να κάνουμε όλοι για να βοηθήσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον να ανακάμπτει ευκολότερα από τις ρυπογόνες δραστηριότητες που το επιβαρύνουν υπέρμετρα και, ιδιαιτέρως σημαντικό αυτό, ποιες από τις παραλίες της Αττικής

 

Τέλος στην ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές

PDFΕκτύπωσηE-mail

Νέα

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Κυριακή, 11 Μάιος 2014 00:00

Τι μπορεί να συμβεί όταν η πολιτική ιδιωτικοποιείται και την εξουσία αναλαμβάνουν οι αγορές; Όλα αυτά που ζούμε και τελειωμό δεν έχουν. Φυσικοί πόροι και κοινωνικά αγαθά μετατρέπονται σε εμπορεύσιμα προϊόντα και οι άνθρωποι σε μέσο για να εξυπηρετήσουν οικονομικά μεγέθη και αριθμούς.

Το νομοσχέδιο που ετοίμασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για την «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλών και παραλίας» είναι ακριβώς κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι ελάχιστοι περιορισμοί που υπήρχαν για να διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των

 

Στο μικροσκόπιο ο πλάτανος του Ιπποκράτη

PDFΕκτύπωσηE-mail

Νέα

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Σάββατο, 10 Μάιος 2014 00:00

Τη χορήγηση άδειας ερευνών για τη μελέτη και διάσωση του Πλατάνου του Ιπποκράτη στην Κω, ενέκρινε, την περασμένη Τρίτη το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).  Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφο (Αριθμ. Πρωτ.: 109951/1281) της Διεύθυνσης Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας του υπουργείου, θα επιτραπεί η  συλλογή δειγμάτων φύλλων, φλοιού, ρίζας και χώματος από ειδικούς Ιάπωνες επιστήμονες, οι οποίοι θα αναζητήσουν τρόπους προκειμένου να μπορέσει αυτό το μνημείο της φύσης να συντηρηθεί και να αντέξει στον χρόνο.
Στην ερευνητική ομάδα θα συμμετέχουν  το μέλος της Ελληνοϊαπωνικής Ένωσης κ.  Tetsuya Okada, ο μυκητολόγος κ. Seiji Ogawa και ο εντομολόγος κ. Junji Miyajima. Στις διαδικασίες συλλογής θα παρευρίσκεται και υπάλληλος της Διεύθυνσης
 

Γαλάζια σημαία έλαβαν 408 ελληνικές ακτές

PDFΕκτύπωσηE-mail

Νέα

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Πέμπτη, 08 Μάιος 2014 08:00

Καλά τα νέα για τις ελληνικές θάλασσες. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, το 94% είναι εξαιρετικής ποιότητας, ενώ το 99,8% κατάλληλο για κολύμβηση. Επίσης, 408 ακτές και 10 μαρίνες έλαβαν τη «Γαλάζια Σημαία», η οποία πιστοποιεί και την ύπαρξη επαρκών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης των λουομένων.

Η αξιολόγηση της ποιότητας υδάτων κολύμβησης είναι υποχρέωση της χώρας έναντι της κοινοτικής νομοθεσίας και πραγματοποιείται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος. Για την αξιολόγηση έγιναν δειγματοληψίες σε 2.150 σημεία το 2013: σύμφωνα με την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, 2.016 σημεία (93,8%) ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας», 111 σημεία (5,2%) χαρακτηρίζονται «καλής ποιότητας», 18 σημεία (0,8%) χαρακτηρίζονται «επαρκούς ποιότητας» και μόνο 5 σημεία (0,2%) «ανεπαρκούς ποιότητας».

 
 

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL