Red Purple Black
Έρευνα

Ο μικρότερος και ταχύτερος νανοκινητήρας στον κόσμο (video)

PDFΕκτύπωσηE-mail

Έρευνα

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Δευτέρα, 26 Μάιος 2014 09:00

Ερευνητές του Cockrell School of Engineering στο University of Texas at Austin κατασκεύασαν τον μικρότερο, ταχύτερο και μεγαλύτερης διάρκειας ζωής νανοκινητήρα που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης μικροσκοπικών μηχανών οι οποίες θα μπορούν να κινούνται στο εσωτερικό του ανθρωπίνου σώματος για να χορηγούν στοχευμένα φάρμακα όποτε απαιτείται ή να αντιμετωπίζουν καρκινικά κύτταρα χωρίς να βλάπτουν τα υγιή.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη δημιουργία ενός αξιόπιστου κινητήρα που μπορεί να μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε μηχανική κίνηση σε κλίμακα 500 φορές μικρότερη ενός κόκκου άλατος.

 

Επιστήμονες στην Ελλάδα δημιούργησαν το πιο ισχυρό λέιζερ ατόμων στον κόσμο

PDFΕκτύπωσηE-mail

Έρευνα

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Σάββατο, 10 Μάιος 2014 00:00

Ερευνητές στην Ελλάδα κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα λέιζερ ατόμων, που είναι επτά φορές πιο ισχυρό από ό,τι είχε επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Παγκοσμίως, περίπου δέκα ερευνητικές ομάδες ασχολούνται με τα λέιζερ ατόμων και μία από αυτές βρίσκεται στην Κρήτη, με εντυπωσιακές μάλιστα επιδόσεις σε διεθνές επίπεδο.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον γερμανικής καταγωγής φυσικό Βολφ φον Κλίτσινγκ και τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Βασιλική Μπόλπαση, του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «New Journal of Physics».
Συμμετείχαν επίσης ο επίκουρος καθηγητής Νίκος Ευφραιμίδης του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Παύλος Κονδύλης του Κέντρου Κβαντικών Τεχνολογιών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, καθώς επίσης οι Μάικλ Μορισέι και Μαρκ Μπέικερ από το ΙΤΕ και Ντάνιελ Σαχαγκούν από τη
 

ΜΙΤ:«Ζωντανά υλικά» από κύτταρα και νανοσωματίδια χρυσού

PDFΕκτύπωσηE-mail

Έρευνα

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Πέμπτη, 27 Μάρτιος 2014 12:00

Ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ έκαναν ένα ακόμα βήμα για τη δημιουργία «ζωντανών υλικών», που συνδυάζουν ανόργανα και οργανικά συστατικά. Η έμπνευση προέρχεται από την ύπαρξη στη φύση υλικών όπως τα οστά, όπου συνυπάρχουν ανόργανα μέταλλα και ζωντανά κύτταρα. Οι μηχανικοί κατάφεραν να μετατρέψουν βακτηριακά κύτταρα, έτσι ώστε αυτά να παράγουν βιοφίλμ με ενσωματωμένα μη έμβια υλικά, όπως νανοσωματίδια χρυσού και κβαντικές κουκίδες.

Αυτά τα «ζωντανά υλικά», όπως αποκαλούνται, συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα των έμβιων κυττάρων (άμεση ανταπόκριση στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, παραγωγή πολύπλοκων βιολογικών μορίων κ.α.) με τα οφέλη των άβιων υλικών (μεταφορά ηλεκτρισμού, εκπομπή φωτός κ.α.).
Στο μέλλον, τέτοια «υβριδικά» υλικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τον σχεδιασμό πιο πολύπλοκων συσκευών, όπως νέου τύπου μπαταριών, ηλιακών κυψελών, αυτο-επιδιορθούμενων υλικών ή διαγνωστικών και περιβαλλοντικών αισθητήρων.
Πηγή:www.amna.gr
 

Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τα κορυφαία κουάρκ

PDFΕκτύπωσηE-mail

Έρευνα

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Σάββατο, 01 Μάρτιος 2014 12:00

Μία ομάδα φυσικών του επιταχυντή Tevatron στις ΗΠΑ ανακοίνωσε πως κατάφερε για πρώτη φορά να παράγει ένα κουάρκ μέσω μίας πολύ σπάνιας αντίδρασης. Για να το πετύχει, χρειάστηκαν 20 χρόνια ερευνών και περισσότερες από 500 τρισεκατομμύρια συγκρούσεις σωματιδίων.

Tα κουάρκ είναι στοιχειώδη σωματίδια, δεν διαιρούνται περαιτέρω δηλαδή, και μεταξύ άλλων απαρτίζουν τα πρωτόνια και τα νετρόνια τα οποία βρίσκονται στους πυρήνες των ατόμων. Απαντώνται σε 6 διαφορετικούς τύπους: επάνω, κάτω, παράδοξο, γοητευτικό, κορυφαίο και κουάρκ πυθμένα.

Από τους τύπους αυτούς, τα κορυφαία κουάρκ είναι τα βαρύτερα, με μάζα ελαφρώς μεγαλύτερη από το σωματίδιο Χιγκς, γεγονός που σημαίνει πως η παραγωγή τους είναι

 

Προϊστορική βαφή θα προστατεύσει αποστολή στον Ήλιο

PDFΕκτύπωσηE-mail

Έρευνα

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Τετάρτη, 19 Φεβρουάριος 2014 00:00

Οι προϊστορικοί καλλιτέχνες που ζούσαν στη νότια Γαλλία πριν από 30.000 χρόνια δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι η εφεύρεσή τους θα χρησιμοποιούνταν κάποτε σε διαστημικά σκάφη. Η θερμική ασπίδα του Solar Orbiter, ενός ευρωπαϊκού σκάφους που θα πλησιάσει επικίνδυνα τον Ήλιο, θα είναι καλυμμένη με την πρώτη μαύρη χρωστική που εφηύρε ο άνθρωπος.


To Solar Orbiter της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, το οποίο προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2017, θα τεθεί σε τροχιά σε απόσταση μόλις 42 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο, περίπου το ένα τέταρτο της απόστασης της Γης από το μητρικό της άστρο (150 εκατ. χιλιόμετρα).

 

Ρομποτικοί τερμίτες χτίζουν κάστρα με τουβλάκια (video)

PDFΕκτύπωσηE-mail

Έρευνα

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Τετάρτη, 19 Φεβρουάριος 2014 00:00

Μια ιδέα κυριολεκτικά βγαλμένη από την λογοτεχνία της επιστημονικής φαντασίας (ο Ουίλιαμ Γκίμπσον έχει γράψει σχετικά) μετουσιώνεται σε πραγματικότητα. Ερευνητές του πανεπιστημίου Χάρβαρντ μελέτησαν τη συμπεριφορά των τερμιτών όταν αυτοί χτίζουν τις φωλιές τους και δημιούργησαν μικρά ρομπότ που χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση μπορούν να φτιάχνουν διάφορες κατασκευές όπως για παράδειγμα, κάστρα με τουβλάκια. 

Σύμφωνα με τους δημιουργούς τους τα ρομπότ αυτά σε μεγάλο αριθμό θα μπορούν να πραγματοποιούν εργασίες κατασκευής σε σημεία που είναι δύσκολο να το κάνει ο άνθρωπος. Θα μπορούν να αναλάβουν παραδείγματος χάριν τη δημιουργία φραγμάτων με σακιά σε περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα πλημμύρας ή να κατασκευάσουν

 
 

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL