Red Purple Black

Στη Σκοτία το μεγαλύτερο «κυματικό πάρκο» του κόσμου

PDFΕκτύπωσηE-mail

Υδατική ενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την www.naftemporiki.gr Πέμπτη, 30 Μάιος 2013 00:00

Η κυβέρνηση της Σκοτίας έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή του μεγαλύτερου «κυματικού πάρκου» στον κόσμο, στο Λιούις, ανοιχτά των βορειοδυτικών ακτών της Βρετανίας, σε μια από τις θεωρούμενες ως καλύτερες τοποθεσίες στην Ευρώπη για την παραγωγή κυματικής ενέργειας.

Η εγκατάσταση 40 έως 50 συστημάτων Oyster 800, τα οποία τροφοδοτούνται από τα κύματα κοντά στις ακτές και τα μετατρέπουν σε καθαρή ενέργεια, θα αρχίσει μέσα στα επόμενα χρόνια. Μόλις ολοκληρωθεί, η μονάδα ισχύος 40 MW του ομίλου Aquamarine θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες σχεδόν 30.000 νοικοκυριών.

«Η εγκατάσταση θα αποφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος στην τοπική κοινότητα», δήλωσε ο Μάρτιν Μακάνταμ, διευθύνων σύμβουλος της Aquamarine, η οποία αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί δοκιμές του Oyster 800 σε μονάδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Θαλάσσιας Ενέργειας, διοχετεύοντας ήδη ενέργεια στο

 

Waterhouse: Tο υδροηλεκτρικό εστιατόριο του Λονδίνου

PDFΕκτύπωσηE-mail

Υδατική ενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την www.naftemporiki.gr Δευτέρα, 30 Ιούλιος 2012 00:00

Το εστιατόριο Waterhouse, στις όχθες του Καναλιού Regents στο Λονδίνο, δεν είναι απλώς ένα "in" σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του φαγητού και ιδιαίτερα όσους αγαπούν ντόπιες και εποχιακές γεύσεις. Τροφοδοτείται από ανανεώσιμη ενέργεια, ενώ προσφέρει στους Λονδρέζους ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που τους επιτρέπει να μάθουν τα πάντα γύρω από τη διαχείριση εστιατορίων.

Το Waterhouse άνοιξε τις πόρτες του το 2008, υπό την αιγίδα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Shoreditch Trust, και χρησιμοποιεί υδροηλεκτρική ενέργεια από το ίδιο το κανάλι για το σύστημα ψύξης και θέρμανσης καθώς και για τις διαδικασίες που σχετίζονται με την προετοιμασία των πιάτων. Πιστεύεται ότι είναι το πρώτο εστιατόριο στον κόσμο που αξιοποιεί αυτή τη δωρεάν πηγή ενέργειας.

«Το νερό έρχεται απευθείας από το κανάλι, περνά από κάποιους σωλήνες και - χωρίς να μεσολαβεί οτιδήποτε άλλο- διοχετεύεται σε χώρο μέσα στο εστιατόριο», εξηγεί ο εμπνευστής του υδροηλεκτρικού εστιατορίου Φιλ

 

Η γραφειοκρατία μπλοκάρει μεγάλες επενδύσεις στα υδροηλεκτρικά

PDFΕκτύπωσηE-mail

Υδατική ενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την www.capital.gr Τετάρτη, 04 Ιανουάριος 2012 08:00

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Απαγορευτικό έχει σηκώσει το ελληνικό κράτος στην υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα των μεγάλων υδροηλεκτρικών, που όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ, είναι η τεχνολογία με τη μεγαλύτερη εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει εκδοθεί ούτε μία νέα άδεια παραγωγής, ενώ και τα παλαιότερα αδειοδοτημένα έργα συναντούν τοίχο καθώς αδυνατούν να εξασφαλίσουν τις υπόλοιπες εγκρίσεις που απαιτούνται προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή τους. Η βασική αιτία για την αδράνεια αυτή, εντοπίζεται στο αδειοδοτικό αδιέξοδο του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου. Είναι τέτοιες οι προβλέψεις του νόμου, που στην πράξη είναι αδύνατο ένα έργο να εξασφαλίσει τις απαραίτητες περιβαλλοντικές εγκρίσεις.

 

Βασίλης Στεργιόπουλος: «Μικρά Αρχιμήδεια υδροηλεκτρικά πάρκα»

PDFΕκτύπωσηE-mail

Υδατική ενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την www.real.gr Δευτέρα, 09 Μάιος 2011 00:00

ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΙΜΙΤΣΙΑΔΗ

 Οταν ο Αρχιμήδης πειραματιζόταν με τον ατέρμονα κοχλία, πριν από περίπου 2.300 χρόνια, σίγουρα δεν φανταζόταν πως η ιδέα του θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί, αντεστραμμένα μεν, από Ελληνες επιστήμονες για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Κι όμως, στα εργαστήρια της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), εδώ και τρία περίπου χρόνια, ο καθηγητής Βασίλης Στεργιόπουλος μαζί με μια ομάδα επιστημόνων και μεταπτυχιακών φοιτητών έχουν αναπτύξει, βασιζόμενοι στη λειτουργία του ατέρμονα κοχλία, ένα σύστημα φιλικό προς το περιβάλλον που υπόσχεται να αντικαταστήσει τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα.
«Ο κοχλίας ή υδρόβιδα χρησιμοποιείτο για χρόνια και χρησιμοποιείται ακόμη για την άντληση

 

ΙΝΔΙΑ – Παλιρροιακή παραγωγή ενέργειας

PDFΕκτύπωσηE-mail

Υδατική ενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Τρίτη, 18 Ιανουάριος 2011 00:00

Η Αγγλική εταιρεία Atlantis Resources Corporation σε συνεργασία με την Ινδική Gujarat Power Corporation Limited (ΔΕΗ) θα ξεκινήσουν φέτος στο κόλπο του Kutch την κατασκευή σταθμού παράγωγης παλιρροιακής ενέργειας .

H εργασίες θα ξεκινήσουν για μια αρχική ισχύ 50MW που μπορεί να επεκταθούν σε περισσότερο από 200MW εγκατεστημένης ισχύς.H Atlantis διεξήγαγε πρόσφατα οικονομική και τεχνική μελέτη για την περιοχή του κόλπου του Kutch όπου αξιολογηθήκαν τα παλιρροιακά ρεύματα που σε συνδυασμό άλλων μορφών ενέργειας (πχ αιολική) μπορεί να δημιουργηθεί ένα μεγάλο έργο παραγωγής ενέργειας 300MW .

Το έργο θα απαιτήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από επενδύσεις σε παλιρροϊκά στροβίλους, τις σχετικές υποδομές των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και την ανάπτυξη μιας τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας και θα οδηγήσει στη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας στην περιοχή.Το έργο θα λειτουργήσει το 2013 και θα είναι το πρώτο του είδους του στην Ασία.

 

Hλεκτρική ενέργεια από τα κύματα του ωκεανού (video)

PDFΕκτύπωσηE-mail

Υδατική ενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Τετάρτη, 20 Οκτώβριος 2010 13:42

Η Pelamis Wave Power Ltd είναι ο κατασκευαστής ενός ενιαίου συστήματος για την παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας από τα κύματα του ωκεανού. Η ενέργεια των κυμάτων έχει το δυναμικό να είναι μια από τις πιο ευνοϊκές προς το περιβάλλον μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.  Η ενέργεια των κυμάτων γύρω από τις Βρετανικές Νήσους έχει εκτιμηθεί ότι ισοδυναμεί με το τριπλάσιο της τρέχουσας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με δυνατότητα να μετατρέψει ένα σημαντικό τμήμα αυτής της κυματικής ενέργειας σε ηλεκτρισμό.

 
 

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL