Red Purple Black

Με βιοκαύσιμα ζεσταίνονται μαθητές σε σχολεία της Πάτρας

PDFΕκτύπωσηE-mail

Βιοενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Κυριακή, 27 Οκτώβριος 2013 00:00

Βιοκαύσιμο θέρμανσης από χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια προμηθεύονται σχολεία της Πάτρας, για να γεμίσουν τους καυστήρες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δήμο Πατρέων βρίσκεται σε εξέλιξη η συλλογή χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων, τα οποία μετατρέπονται, ύστερα από επεξεργασία, σε βιοκαύσιμο, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που υλοποιούν η Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση και η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος.

Ήδη, έχει γίνει επεξεργασία 2.800 λίτρων μαγειρικών ελαίων που συλλέχθηκαν στα 23 σχολεία που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής και μετατροπής τηγανέλαιων σε βιοκαύσιμο. Η προαναφερόμενη ποσότητα επεστράφη, έπειτα από επεξεργασία στα ίδια σχολεία και τοποθετήθηκε στις δεξαμενές πετρελαίου θέρμανσης, όπου το βιοκαύσιμο αναμεμειγμένο με το πετρέλαιο θέρμανσης, μετατρέπεται σε καύσιμο θέρμανσης.

 

Βιοκαύσιμα από φύκη διαθέσιμα για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια

PDFΕκτύπωσηE-mail

Βιοενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την www.naftemporiki.gr Σάββατο, 24 Νοέμβριος 2012 12:00

Οι οδηγοί στο Σαν Φρανσίσκο έγιναν, πριν από λίγες ημέρες, οι πρώτοι - στις Ηνωμένες Πολιτείες τουλάχιστον - οι οποίοι μπορούν να ανεφοδιάσουν το αυτοκίνητό τους με βιοντίζελ που παράγεται από φύκη.Στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος, το "Biodiesel B20" διατίθεται από σταθμούς καυσίμων σε τέσσερις τοποθεσίες, στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, με την εμπορική ονομασία "Soladiesel".

Είναι φτιαγμένο κατά 80% από πετρέλαιο και 20% από φύκη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε αυτοκίνητο κινείται με ντίζελ και, σύμφωνα με την εταιρία που το ανέπτυξε, παράγει λιγότερο νέφος και εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Στοιχίζει 4,25 δολάρια ανά γαλόνι, δηλαδή έχει περίπου την ίδια τιμή με το ντίζελ κίνησης. Θα πωλείται πιλοτικά για περίπου ένα μήνα και έπειτα, ανάλογα με την ανταπόκριση, θα ληφθεί απόφαση για συνέχιση ή διακοπή του προγράμματος.

«Σήμερα, σε αυτό το πρατήριο, βάζουμε τα θεμέλια για κάτι καινούριο», δήλωσε ο Ματ Χόρτον, διευθύνων

 

Παράγουν βιοκαύσιμα από μικροφύκη

PDFΕκτύπωσηE-mail

Βιοενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την www.kathimerini.gr Τρίτη, 12 Ιούνιος 2012 00:00

Του Κωστα Δεληγιαννη

Φανταστείτε το διοξείδιο του άνθρακα από κάθε μεγάλη και ρυπογόνο βιομηχανία (όπως οι θερμοηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ ή τα εργοστάσια τσιμέντου), αντί να εκλύεται στην ατμόσφαιρα, να καταλήγει σε κοντινές δεξαμενές με θαλασσινό νερό, όπου θα ανακυκλώνεται για να γίνει ξανά καύσιμο. Κι αυτό, γιατί μέσα στις δεξαμενές θα καλλιεργείται ένα κατάλληλο μικροφύκος – ένα δηλαδή από τα δεκάδες είδη φωτοσυνθετικών μικροοργανισμών που ζουν στη θάλασσα και αναπτύσσονται στην επιφάνεια των στάσιμων νερών, παίρνοντας μια χαρακτηριστική μορφή «γλίτσας» πράσινου χρώματος.

Φωτοσυνθέτοντας μέσα στις δεξαμενές, οι μικροοργανισμοί του συγκεκριμένου μικροφύκους θα δεσμεύουν το CO2 και θα το μετατρέπουν σε ένα μείγμα από έλαια. Μείγμα που, αφότου αφαιρεθεί από τα μικροφύκη και υποστεί χημική επεξεργασία, θα παράγει υγρό βιοντίζελ το οποίο θα καταναλώνεται σε Ι.Χ. και φορτηγά

 

Οι Copa-Cogeca τάσσονται υπέρ της παραγωγής βιοκαυσίμων

PDFΕκτύπωσηE-mail

Βιοενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την www.agrotypos.gr Παρασκευή, 06 Απρίλιος 2012 00:00

Οι Copa-Cogeca πραγματοποίησαν αυτή την εβδομάδα μια μεγάλη συζήτηση, για την ευρωπαϊκή πολιτική στα βιοκαύσιμα και τις επιπτώσεις των αλλαγών στη χρήση γης και στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις προειδοποίησαν ότι το μοντέλο της ΕΕ για τον υπολογισμό των επιπτώσεων του βιοντίζελ στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, είναι εσφαλμένο και διαφέρει πολύ από τα μοντέλα και τις ταξινομήσεις που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ. Σε αυτό αλλά και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης υποστηρίζουν ότι οφείλεται η μη προώθηση των βιοκαυσίμων στην ΕΕ.

Η κίνηση αυτή ήρθε μετά τις εκθέσεις αξιολόγησης για τον αντίκτυπο της αλλαγής χρήσης γης στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Οι εκθέσεις αυτές αξιολογούν τις αλλαγές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη διάδοση ή μη των ενεργειακών καλλιεργειών (π.χ. ελαιοκράμβη), οι οποίες πέραν του διοξειδίου του άνθρακα που απορροφούν, έχουν θετική επίδραση στο περιβάλλον, αφού τα προϊόντα τους μπορούν να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα.

 

Στα 730.000 στρέμματα οι ενεργειακές καλλιέργειες στην Ελλάδα

PDFΕκτύπωσηE-mail

Βιοενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την www.amna.gr Δευτέρα, 12 Δεκέμβριος 2011 00:00

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 εκτιμάται ότι θα προωθηθούν σταδιακά οι απαιτούμενες νομοθετικές και άλλες διαδικασίες, που θα ανοίξουν τον δρόμο για την παραγωγή και διάθεση βιοαιθανόλης στην Ελλάδα, παρά την αναταραχή -λόγω της κρίσης- στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό της χώρας μας, όπως υποστηρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ μηχανολόγος μηχανικός, Κώστας Κωνσταντίνου, συντονιστής του Περιφερειακού Ενεργειακού Κέντρου Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΚΚΜ)/ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ. 

Σύμφωνα με τον δρα Κωνσταντίνου, ο λόγος για την ταχεία προώθηση των ρυθμίσεων έχει να κάνει με τις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει η Ελλάδα, «για την αντικατάσταση τουλάχιστον του 10% των συμβατικών καυσίμων μεταφορών με βιοκαύσιμα» μέχρι το 2020, ο οποίος δεν μπορεί -κατά τον ίδιο- να καλυφθεί μόνο με βιοντίζελ.
Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ο δρ Κωνσταντίνου, σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί και το έργο της

 

Παραγωγή Βιοντίζελ Δεύτερης Γενιάς από Καταλυτική Υδρογονοεπεξεργασία (video)

PDFΕκτύπωσηE-mail

Βιοενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την www.ekt.gr Πέμπτη, 20 Οκτώβριος 2011 00:00

Οργανισμός: εθνικό Κέντρο Έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)

Ερευνητική ομάδα: Σ. Μπεζεργιάννη, Α. Καλογιάννη, Α. Δημητριάδης

Δεύτερο βραβείο στο Διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!»

 Μια πρωτοποριακή μέθοδο παραγωγής βιοντίζελ από τηγανέλαια που μπορεί να καλύψει μέχρι το 10% των εθνικών μας αναγκών ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα του ΕΚΕΤΑ. Η νέα τεχνολογία βασίζεται στην καταλυτική υδρογονοεπεξεργασία τηγανελαίου και τη μετατροπή των λιπαρών οξέων του σε παραφίνες και ναφθένια. Η συνολική διεργασία έχει υψηλό βαθμό μετατροπής που ξεπερνά το 90%. το νέο βιοκαύσιμο είναι ένα ελαφρύ και καθαρό ντίζελ με εντυπωσιακές ιδιότητες.

Σε σχέση με το συμβατικό ορυκτό ντίζελ, έχει υψηλότερο αριθμό κετανίου και υψηλότερη θερμογόνο δύναμη,

 
 

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL