Red Purple Black

Στα 105,6 GW η συνολική εγκατεστημένη ισχύ αιολικής ενέργειας στην Ε..Ε.

PDFΕκτύπωσηE-mail

Αιολική ενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Πέμπτη, 07 Μάρτιος 2013 00:00

Επιπλέον 11,6 GW αιολικής ενέργειας εγκαταστάθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012 ανεβάζοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ στα  105,6 GW.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της ετήσιας Στατιστικής από την Ευρωπαϊκή Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA)- εθνικός εκπρόσωπος της οποίας είναι η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) -τα 11,6 εγκατεστημένα GW του 2012 είναι συγκριτικά περισσότερα από τα 9,4 GW που εγκαταστάθηκαν το 2011 και αντικατοπτρίζουν τη δυναμική του κλάδου στην Ευρώπη.

 Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν 116,6 MW αιολικής ισχύος το 2012, μόλις το 1% της συνολικής ισχύος στην Ευρώπη των 27. Ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα παρουσιάζει την μεγαλύτερη –μετά την Σλοβενία και τη Σλοβακία- αρνητική απόκλιση από τους στόχους αιολικής ενέργειας όπως αυτοί περιέχονται στα εθνικά σχέδια δράσης. Η απόκλιση αυτή είναι -30,6%.

 

Πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα των πλωτών ανεμογεννητριών

PDFΕκτύπωσηE-mail

Αιολική ενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την www.skai.gr Σάββατο, 26 Ιανουάριος 2013 08:00

Frank Grotelüschen, Kώστας Συμεωνίδης
Η εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας στην ανοιχτή θάλασσα είναι δαπανηρή αλλά και τεχνικά δύσκολα υλοποιήσιμη. Στον σχεδιασμό πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες, ενώ για να περιοριστεί το κόστος, η εγκατάστασή τους γίνεται μόνον σε ρηχά νερά, βάθους έως 50 περίπου μέτρων.

Διαφορετική είναι η εικόνα στη νέα γενιά των ανεμογεννητριών: οι πλωτές εγκαταστάσεις βρίσκονται πάνω σε επιπλέουσες πλατφόρμες, στερεώνονται στο βυθό με χοντρά καλώδια και έτσι μπορούν να τοποθετηθούν σε νερά με βάθος ακόμη και αρκετών εκατοντάδων μέτρων, σε μεγάλη απόσταση δηλαδή από τη στεριά.

Η πρώτη ανεμογεννήτρια που επιπλέει στη θάλασσα εγκαινιάστηκε στα ανοιχτά των νορβηγικών ακτών, στη Βόρεια Θάλασσα. Ανήκει στην νορβηγική εταιρία Statoil Hydro και ονομάζεται Hywind. Πρόκειται ουσιαστικά
 

Νέο ερευνητικό έργο για μεγάλες παράκτιες ανεμογεννήτριες

PDFΕκτύπωσηE-mail

Αιολική ενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Κυριακή, 11 Νοέμβριος 2012 00:00

Ο σχεδιασμός πολύ μεγάλων υπεράκτιων ανεμογεννητριών, με στόχο τη μείωση του κόστους της παραγόμενης αιολικής ενέργειας, είναι το αντικείμενο του πενταετούς ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου Innwind.EU (Innovative Wind Conversion Systems (10-20MW) for Offshore Applications) που ξεκινά την 1η Νοεμβρίου 2012.

Το έργο χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ και ο συνολικός του προϋπολογισμός είναι 19,5 εκατ. ευρώ.Η ερευνητική κοινοπραξία αποτελείται από τους κορυφαίους βιομηχανικούς εταίρους και τα ευρωπαϊκά ερευνητικά ιδρύματα που είναι μέλη της EERA (European Energy Research Alliance).

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Συμμετέχουν συνολικά 27 φορείς από 9 ευρωπαϊκές χώρες και στο σύνολό της η

 

Η αιολική ενέργεια ξεπέρασε τα 100.000 MW στην Ευρωπαϊκή Ένωση

PDFΕκτύπωσηE-mail

Αιολική ενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Τρίτη, 16 Οκτώβριος 2012 00:00

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασε το ορόσημο των 100 GW της εγκατεστημένης ισχύος σε αιολική ενέργεια, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA), εθνικός εκπρόσωπος της οποίας είναι η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Τα 100 GW αιολικής ισχύος μπορούν να παράγουν, σε ένα χρόνο, ηλεκτρική ενέργεια που καλύπτει την κατανάλωση 57 εκατομμυρίων νοικοκυριών, ποσό που ισοδυναμεί με την παραγωγή ενέργειας από 39 πυρηνικούς σταθμούς.

Ο ευρωπαϊκός κλάδος αιολικής ενέργειας χρειάστηκε 20 περίπου χρόνια για να αγγίξει τα πρώτα 10 GW και 13 χρόνια για να προστεθούν επιπλέον 90 GW.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της EWEA, Christian Kjaer, δήλωσε: «Η παραγωγή 100 GW ηλεκτρικής ισχύος από

 

Τεράστια περιθώρια ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας

PDFΕκτύπωσηE-mail

Αιολική ενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την www.kathimerini.gr Πέμπτη, 13 Σεπτέμβριος 2012 00:00

Υπάρχει αρκετή ενέργεια στους ανέμους του πλανήτη για να καλυφθούν στο μέλλον όλες οι παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες, αρκεί να υπάρξει η ανάλογη πολιτική βούληση υπέρ της αιολικής ενέργειας και, παράλληλα, να υπάρξουν οι αναγκαίες τεχνολογικές βελτιώσεις, σύμφωνα με δύο νέες αισιόδοξες αμερικανικές επιστημονικές μελέτες.

Στην πρώτη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής «Nature Climate Change», οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κέιτ Μάρβελ του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ των ΗΠΑ και τον Κεν Καλντέιρα του Ινστιτούτου Κάρνεγκι, εκτιμούν ότι η δημιουργία ατμοσφαιρικών γεννητριών, που θα μετατρέπουν τους πιο σταθερούς και πιο ισχυρούς ανέμους των μεγαλύτερων υψομέτρων σε ενέργεια, θα μπορούσαν να παράγουν αρκετά περισσότερη αιολική ενέργεια σε σχέση με τις υπάρχουσες ανεμογεννήτριες στο έδαφος και τις θάλασσες. Οι ατμοσφαιρικές τουρμπίνες μπορούν να αποτελούν ένα συνδυασμό

 

Altaeros Energies: Ιπτάμενη ανεμογεννήτρια (video)

PDFΕκτύπωσηE-mail

Αιολική ενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την www.kathimerini.gr Τρίτη, 08 Μάιος 2012 00:00

Αν το αιολικό δυναμικό σε 300 υψόμετρο είναι τουλάχιστον διπλάσιο απ’ ό, τι σε ύψος μερικών δεκάδων μέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης, η μικρή αμερικανική εταιρεία Altaeros Energies σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί αυτό το δυναμικό για να εξασφαλίσει άφθονη και εντελώς «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια.

 Γι’ αυτό τον σκοπό αναπτύσσει ένα νέο μοντέλο ιπτάμενης ανεμογεννήτριας, όπου η τουρμπίνα του περιβάλλεται από ένα αερόστατο σε σχήμα κυλίνδρου. Με τη βοήθεια του αερόστατου, υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας, η ιπτάμενη ανεμογεννήτρια θα μπορεί να ανυψωθεί έως και 300 μέτρα, παράγοντας εκεί ηλεκτρικό ρεύμα που θα μεταφέρεται στο έδαφος μέσω ηλεκτροφόρων καλωδίων.

Η Altaeros Energies ιδρύθηκε από επιστήμονες του ΜΙΤ και του Πανεπιστημίου του Harvard, οι οποίοι πριν από λίγες εβδομάδες δοκίμασαν ένα πρωτότυπο της ανεμογεννήτριας στο Μέιν των Ηνωμένων Πολιτειών, με το πρωτότυπο να κάνει την «παρθενική» του πτήση και να φτάνει σε 105 υψόμετρο. Στόχος της δοκιμής

 
 

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL