Red Purple Black
Απόψεις

Κι αν αντί για την Πανεπιστημίου πεζοδρομούσαμε τη Σταδίου;

PDFΕκτύπωσηE-mail

Απόψεις

Συντάχθηκε απο τον/την www.kathimerini.gr Τρίτη, 24 Σεπτέμβριος 2013 09:00

Δύο αρχιτέκτονες προτείνουν μια εναλλακτική πρόταση με πλεονεκτήματα

Του Δημητρη Ρηγοπουλου

Στην αρχή είσαι λίγο καχύποπτος. Μια ακόμα πρόταση για να μη γίνει (τελικά) τίποτα; Οσο, όμως, συζητάς με τον Δημήτρη Κονταργύρη και τον Ανδρέα Βεντουράκη, και οι δύο αρχιτέκτονες, προερχόμενοι από δύο διαφορετικές γενιές Αθηναίων, συνειδητοποιείς ότι αυτό που έχουν στο μυαλό τους έρχεται από κάπου και, κυρίως, πηγαίνει κάπου.

Ο κορμός της συλλογιστικής τους βασίζεται σε μια ισχνή γεωγραφική μετατόπιση που, όμως, τα αλλάζει όλα. Τι θα συνέβαινε αν επιλέγαμε ως κύριο άξονα της μεγάλης πολεοδομικής παρέμβασης του Rethink Athens την οδό Σταδίου και όχι την οδό Πανεπιστημίου;

 

Το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού τελικά δεν πωλείται αλλά χαρίζεται!

PDFΕκτύπωσηE-mail

Απόψεις

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Δευτέρα, 28 Ιανουάριος 2013 00:00

Του Νίκου Μπελαβίλα, Επίκουρου Καθηγητή ΕΜΠ

Με συνέπεια, επάλληλες κυβερνήσεις, έκτισαν μία μυθολογία για την «αξιοποίηση» του Ελληνικού. Στην αρχή ήταν υπερβολικά μεγάλος ο χώρος για πράσινο, δεν το έχει ανάγκη η Αθήνα ή το χρειάζονται άλλες γειτονιές περισσότερο. Στη συνέχεια θα λειτουργούσε ανταποδοτικά, θα κατεδαφίζαμε κάπου αλλού πυκνοδομημένες περιοχές για να φτιάξουμε πάρκα, ανταλλάσσοντας με γη από το Ελληνικό. Κατέληξε στην ιδέα ότι τώρα δεν έχουμε πια τέτοιες πολυτέλειες, επομένως είναι ώρα να το πουλήσουμε για να μειώσουμε το χρέος.

Το ηθικό-δεοντολογικό σκέλος της προσέγγισης δεν θα το συζητήσουμε εδώ: Το πως δηλαδή, οι ίδιοι πάντα κυβερνώντες, από το 1996 έως σήμερα, ακροβάτησαν σε όλες τις εκδοχές· μεγάλου πάρκου, μικρότερου πάρκου, ανταλλάξιμου πάρκου, επιχειρηματικού πάρκου για να καταλήξουν στην εν ψυχρώ πώληση του 100% του χώρου. Ας δούμε όμως την πώληση αυτή καθ’ εαυτή.

 

21-12-2012: Καταστροφολογίας το... Ανάγνωσμα (του Διον. Σιμόπουλου)

PDFΕκτύπωσηE-mail

Απόψεις

Συντάχθηκε απο τον/την www.naftemporiki.gr Σάββατο, 08 Δεκέμβριος 2012 08:00

Του Διονύση Π. Σιμόπουλου, Διευθυντή Ευγενιδείου Πλανηταρίου

Τα τελευταία χρόνια, για μιαν ακόμη φορά, οι «προβλέψεις» για το επικείμενο «τέλος του κόσμου» δίνουν και παίρνουν. Κι αυτή τη φορά οι διάφοροι «ψευδοπροφήτες» βασίζονται στο ημερολόγιο των Μάγια, ενός πολιτισμού της Κεντρικής Αμερικής, που άνθησε πριν από 1.500 περίπου χρόνια!

Οι νέες αυτές καταστροφολογικές «προφητείες» διατείνονται ότι το τέλος του κόσμου θα έλθει την 21η Δεκεμβρίου 2012, στη διάρκεια της οποίας θα συμβούν «πράγματα και θαύματα», μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: μία σειρά μεγάλων σεισμών με μέγεθος 13 (!!!) και άνω βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, η βίαιη μετακίνηση των τεκτονικών πλακών της Γης, η μετακίνηση του παγωμένου φλοιού των πόλων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας σε ύψος από 30 - 100 m, η δημιουργία τεραστίων παλιρροιακών κυμάτων (των επονομαζόμενων τσουνάμι), η δημιουργία ανέμων με ταχύτητα 800 έως 3.200 km/h, ο καταποντισμός όλων

 

Το κλίμα άλλαξε! Εμείς;

PDFΕκτύπωσηE-mail

Απόψεις

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Δευτέρα, 24 Σεπτέμβριος 2012 00:00

Του Γιάννη Τσιπουρίδη*

Αυτό το παλιό, αλλά τόσο έξυπνο, σύνθημα, παραμένει πάντα επίκαιρο.

Και δυστυχώς θα παραμείνει επίκαιρο για πολλά χρόνια ακόμη, αφού εξακολουθούμε να αντιστεκόμαστε στην επιταγή του, προβάλλοντας όλες τις πιθανές και απίθανες δικαιολογίες, προκειμένου να αποφύγουμε να κάνουμε αυτό που απαιτείται:

να αλλάξουμε άποψη και συμπεριφορά απέναντι στο ίδιο το σπίτι μας.

Τα δύο χαρακτηριστικά (μέχρι στιγμής) του 21ου αιώνα είναι η οικονομική κρίση και η κλιματική κρίση. Δύο κολάσεις σε μία!

 

Η τεράστια ευκαιρία ανάπτυξης που προσφέρουν τα υδροηλεκτρικά

PDFΕκτύπωσηE-mail

Απόψεις

Συντάχθηκε απο τον/την www.capital.gr Τρίτη, 14 Αύγουστος 2012 00:00

Του Ι.Π. Στεφανάκου*

Στην παλαιότερη αρθογραφία μας επισημάναμε τις τεράστιες επενδυτικές δυνατότητες αλλά και το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα υδροηλεκτρικά για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μας. Δυστυχώς όπως είχαμε τονίσει από αυτό το βήμα οι συχνά αναιτιολόγητες και δογματικές αντιδράσεις απέναντι στα μεγάλα υδροηλεκτρικά από τους... «ταλιμπάν» της οικολογίας, έχουν οδηγήσει σε τέλμα την κατασκευή μεγάλων έργων πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, που αφορούν τη ΔΕΗ. 

Φτάσαμε λοιπόν στο σήμερα, όπου η χώρα βρίσκεται σε ένα μακρύ τούνελ κρίσης χωρίς ορατό φως, οι επενδύσεις έχουν παγώσει και η λέξη ανάπτυξη παραμένει το υποσχόμενο αλλά απλησίαστο όραμα. Προτού σχεδιάσουμε όμως τις επόμενες κινήσεις, δε θα πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση, των

 

Πάρκα και υποβρύχια.

PDFΕκτύπωσηE-mail

Απόψεις

Συντάχθηκε απο τον/την http://parkoellinikou.blogspot.com Πέμπτη, 26 Απρίλιος 2012 08:00

Του Θάνου Ν. Στασινόπουλου*

Παρακολουθούμε τελευταία τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που γίνονται για την αρπαγή της έκτασης του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, του μεγαλύτερου δημόσιου φιλέτου της χώρας:

Έξη χιλιάδες στρέμματα πάνω στο θαλάσσιο μέτωπο της Αθήνας, σχετικά κοντά στο κέντρο, ανάμεσα σε δύο μεγάλες αρτηρίες και με σταθμό μετρό, χωρίς φυσικά εμπόδια στην όποια διαμόρφωση. Ο τεμαχισμός του θηράματος έχει αρχίσει από χρόνια: 'Προσωρινές' αθλητικές εγκαταστάσεις που παραμένουν άθικτες από το 2004, Ολυμπιακά Ακίνητα, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, εκθεσιακές μεγαλο-παράγκες, έχουν όλα το μερίδιό τους.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο - που ήταν ο αρχικός προορισμός της έκτασης- φαίνεται να συρρικνώνεται υπό το

 

Σχέδιο Ήλιος: Άνθρακες ο Θησαυρός;

PDFΕκτύπωσηE-mail

Απόψεις

Συντάχθηκε απο τον/την www.iene.gr Τετάρτη, 25 Απρίλιος 2012 00:00

Του  Γιάννη Χατζηβασιλειάδη*

Η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή και εξαγωγή στην Γερμανία ή και σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και σοβαρό θέμα που απαιτεί προσεκτική αντιμετώπιση. Το τελευταίο διάστημα παρουσιάσθηκε μεγάλη σπουδή και έντονη προβολή για το Σχέδιο «Ήλιος» με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους από τα αναμενόμενα έσοδα χωρίς να έχει ωριμάσει η ιδέα ή να έχει προηγηθεί κάποια σοβαρή μελέτη. Φαίνεται ότι το υπουργείο είναι τόσο βέβαιο για μεγάλα έσοδα από το έργο «Ήλιος», ώστε να συμπεριληφθεί στην παρ. 13 της απόφασης Συνόδου Κορυφής της 26 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, ότι η Ελλάδα δεσμεύει τις μελλοντικές ταμειακές ροές από το Σχέδιο «Ήλιος» για περαιτέρω μείωση του χρέους.

Τα τελευταία χρόνια το μήνυμα των πολιτικών με το θεσμικό πλαίσιο προς την εγχώρια πελατεία ήταν ότι

 

Μια άλλη αφήγηση για το παλαιό αεροδρόμιο της Αθήνας

PDFΕκτύπωσηE-mail

Απόψεις

Συντάχθηκε απο τον/την http://enthemata.wordpress.com/ Τρίτη, 17 Απρίλιος 2012 00:00

Του Νίκου Μπελαβίλα*

H Αθήνα έχει τόσο πράσινο ώστε να μη χρειάζεται άλλο. Τα πάρκα είναι άβατα και συγκεντρώνουν περιθωριακούς. Τα πάρκα και η συντήρησή τους κοστίζουν πολύ. Αντί για ένα πάρκο στο Ελληνικό, θα δημιουργηθούν άλλα πολλά εκεί που υπάρχει ανάγκη. Στις πυκνοδομημένες περιοχές στην Κυψέλη και στο Παγκράτι θα γκρεμιστούν οικοδομικά τετράγωνα για να δημιουργηθούν πράσινοι χώροι. Σοβαροφανή και επιστημονικοφανή επιχειρήματα, ειπωμένα με τέτοια πειθώ και ένταση που σχεδόν έμοιαζαν αλήθεια. Αλλά δεν έπεισαν. Ούτε τον Δήμο του Ελληνικού ή τους δήμους των νοτίων συνοικιών, ούτε τα κινήματα πόλης και τις οικολογικές κινήσεις, ούτε την αθηναϊκή κοινή γνώμη.

Αλλού βρισκόταν η αλήθεια. Η πώληση του Ελληνικού δρομολογήθηκε από το 1998, με εισήγηση του Γ. Σπράου, οικονομικού συμβούλου της κυβέρνησης Σημίτη. Όμως, μετά το όργιο των Ολυμπιακών Αγώνων,

 

Πλούσια αλλά ανεκμετάλλευτη η βιομάζα στην χώρα μας.

PDFΕκτύπωσηE-mail

Απόψεις

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Τετάρτη, 28 Μάρτιος 2012 12:00

Του Μυστακίδη Ζαφείρη

(Γεωπόνου, Πρόεδρου του ΓΕΩΤΕΕ Αν.Μακεδονίας)

Οι ΑΠΕ καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο συνεχώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό χάρτη της ενέργειας της ΕΕ.

Η ανάπτυξη του τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα διασφαλίζεται από συμβατικά δεσμευτικούς στόχους που απαιτούν τη συμμετοχή των ΑΠΕ με ποσοστό 40% μέχρι το 2020, από την τρέχουσα συμμετοχή του 10% . Επιπλέον, απαιτείται το 10% των σημερινών συμβατικών καυσίμων να αντικατασταθεί με βιοκαύσιμα μέχρι το 2020.

Ενώ σήμερα γίνεται λόγος για την χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργεια αυτή πάλη περιορίζεται δυστυχώς

 

Νίκος Δαναλάτος: «Ο ήλιος του προτεκτοράτου»

PDFΕκτύπωσηE-mail

Απόψεις

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Τρίτη, 13 Μάρτιος 2012 12:00

Του Νίκου Δαναλάτου

Καθηγητή Γεωργίας  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Σχεδόν καθημερινά πλέον βομβαρδιζόμαστε από πολλά ΜΜΕ σχετικά με την αναπτυξιακή μας προοπτική στην πράσινη ενέργεια της οποίας η αιχμή του δόρατος είναι το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ».

Το ήδη περιβόητο με την επωνυμία αυτή πρόγραμμα αφορά στην παραγωγή πράσινης ενέργειας με την μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε όλη την Ελληνική επικράτεια.Πολλά από αυτά άρχισαν ήδη και «φυτεύονται» σε εδάφη μεγάλης γονιμότητας.

 Η νέα αυτή πλύση εγκεφάλου έχει επιφέρει ήδη αποτελέσματα:

 
 

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL