Red Purple Black

Στις πρώτες θέσεις διεθνώς ως προς τα φ/β η Ελλάδα

PDFΕκτύπωσηE-mail

Ηλιακή ενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Κυριακή, 11 Μάιος 2014 00:00

Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως προς τη συμβολή των φωτοβολταϊκών στη συνολική κατανάλωση ενέργειας βρέθηκε η Ελλάδα το 2013, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία του ΣΕΦ προκύπτει πως τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν το 6,7% της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Ελλάδα βρέθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας αγοράς ως προς τη νέα ετήσια εγκατεστημένη ισχύ, με 1.043 νέα μεγαβάτ φωτοβολταϊκών. Η κατά κεφαλή εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα είναι η πέμπτη υψηλότερη διεθνώς.

 

ΣΕΦ: Χωρίς ελπίδα και προοπτική η αγορά Φωτοβολταϊκών

PDFΕκτύπωσηE-mail

Ηλιακή ενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Παρασκευή, 20 Δεκέμβριος 2013 00:00

Ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει καταστροφική για την αγορά των φωτοβολταϊκών τη ρύθμιση με την οποία αναστέλλεται η αδειοδότηση νέων φωτοβολταϊκών εξέδωσε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΦ αναφέρει τα εξής:

Καταστροφική για την αγορά και το μέλλον χιλιάδων θέσεων εργασίας κρίνει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών την τροπολογία που κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ στο σχέδιο νόμου "Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις" με την οποία παρατείνεται για ένα ακόμη χρόνο η αναστολή αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών. Η παράταση αυτή, τρίτη στη σειρά από τον Αύγουστο του 2012, αφήνει την αγορά στο

 

Σε χειμερία νάρκη έχουν πέσει τα φωτοβολταϊκά

PDFΕκτύπωσηE-mail

Ηλιακή ενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Τετάρτη, 13 Νοέμβριος 2013 00:00

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο προστέθηκαν μόλις 1,37 μεγαβάτ (MW) νέας ισχύος από «πράσινη ενέργεια», τα οποία προήλθαν από φωτοβολταϊκά σε στέγες. Τόσο τα επίγεια φωτοβολταϊκά συστήματα (που αφορούν μεγαλύτερες εγκαταστάσεις), όσο και τα «αιολικά πάρκα» δεν πρόσθεσαν νέες μονάδες.

Βεβαίως, πάνω από τα ηλιακά πάνελ και τα άλλα συστήματα ανανεώσιμης ενέργειας πέφτει βαριά η σκιά του πολύ μεγάλου ελλείμματος στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), που ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ! Η κυβερνητική απάντηση στο έλλειμμα ήταν η δραστική μείωση των εγγυημένων τιμών, η επιβολή φορολογικών μέτρων και η αναστολή έκδοσης νέων αδειών για έργα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Την άρση της απαγόρευσης ζητεί ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) με

 

Σχεδόν 1 γιγαβάτ νέων φωτοβολταϊκών το 2013

PDFΕκτύπωσηE-mail

Ηλιακή ενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Δευτέρα, 16 Σεπτέμβριος 2013 00:00

Νέα ισχύς 977,5 MW από φωτοβολταϊκά προστέθηκε στο σύστημα κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2013, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).

Πλέον η συνολική εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών ως και τον Ιούλιο του 2013 έφτασε στα 2.513,8 MW.

Από την παραπάνω συνολική ισχύ, το μεγαλύτερο ποσοστό (36,5%) προέρχεται από συστήματα ισχύος 20-150 kW ενώ σημαντικό ποσοστό, το οποίο φτάνει το 14,5% καταλαμβάνουν τα φ/β στέγης.

Πιο αναλυτικά, τα 362,7 MW προέρχονται από φωτοβολταϊκά στις στέγες, τα 65 MW από συστήματα από 10 έως 20 kWp, 920,4 MW από συστήματα 20-150 kWp, 836 MW από συστήματα 150 kWp-2 MWp και, τέλος, 329,7 MW από συστήματα >2 MWp.

Δείτε εδώ τα στατιστικά στοιχεία του Σ.Ε.Φ για την αγορά φωτοβολταϊκών
 

Sharp: Η αποδοτικότερη ηλιακή κυψέλη

PDFΕκτύπωσηE-mail

Ηλιακή ενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την www.naftemporiki.gr Πέμπτη, 20 Ιούνιος 2013 00:00

Η Sharp ανακοίνωσε ότι ηλιακή κυψέλη που ανέπτυξαν επιστήμονες για λογαριασμό της επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη απόδοση μετατροπής φωτός σε ρεύματος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα – 44,4%.

Πέρυσι, ο ιαπωνικός όμιλος είχε ανακοινώσει την επίτευξη απόδοσης 43,5% χάρη σε ένα σύστημα με άξονα ένα συγκεντρωτικό φακό, ο οποίος στέλνει το ηλιακό φως απευθείας πάνω στις κυψέλες παράγοντας ηλεκτρικό ρεύμα. Οι ερευνητές κατόρθωσαν να αυξήσουν περαιτέρω το ποσοστό με μια ηλιακή κυψέλη τριπλής στρώσης, η οποία έχει μέγεθος μόλις 4x4 χιλιοστά.

Η εξέλιξη κατέστη εφικτή στο πλαίσιο του προγράμματος Έρευνας και Τεχνολογίας πάνω σε Καινοτόμες Ηλιακές Κυψέλες, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Νέας Ενέργειας και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Τεχνολογιών της Ιαπωνίας. Το ποσοστό αποδοτικότητας της νέας κυψέλης επιβεβαίωσε και το Ινστιτούτο Συστημάτων Ηλιακής Ενέργειας Φράουνχοφερ της Γερμανίας.

 

Marine Sunbrella Plus: Τέντα ηλιοπροστασίας με φωτοβολταϊκά.

PDFΕκτύπωσηE-mail

Ηλιακή ενέργεια

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Σάββατο, 10 Δεκέμβριος 2011 00:00

Χρειάστηκαν 3 χρόνια έρευνας για την Dickson να ενσωματώσει ένα φωτοβολταϊκό στοιχείο στα κορυφαίας ποιότητας υφάσματα της Marine Sunbrella Plus ώστε να μετατραπεί η επιφάνεια του υφάσματος σε μια πηγή καθαρής ενέργειας για τη χρήση των σκαφών.

Η τέντα που προστατεύει το πλήρωμα από την υπεριώδη ακτινοβολία έχει μετατραπεί σε μια «έξυπνη» ηλιακή προστασία χάρη σε 2 φωτοβολταϊκά πάνελ των 1m ² και 50 Watts το καθένα. 

Τη σημαντική αυτή καινοτομία παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελληνική αγορά η Dickson στην 4η Building Green expo

Η τέντα Sunbrella Plus υποβάλλεται ήδη σε δοκιμές στην ιστιοπλοΐα και η εμπορική της διάθεση αναμένετε να ξεκινήσει το 2012.

 
 

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL